Ponedeljek prinaša še vedno pretežno oblačno vreme, lahko nas namoči tudi dež. V Zasavju se življenje vrača na ustaljene tirnice. S tem tednom je nova razstava v ponudbi razstava v galeriji Medija v Zagorju. Če boste hodili kaj v lekarno, pa le čestitajte lekarnarkam. Danes imajo svoj praznik, saj je dan slovenskih lekarn. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Ponedeljek, 26. septembra 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, možna bo tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19 °C.

V torek bo oblačno in deževno, popoldne bo zapihal veter severnih smeri. V sredo bo na vzhodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribih na zahodu bo občasno deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šentgotard, Zajasovnik, Zajasovnik 2 in Hribi, od 8. do 10. ure iz TP Prvine (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 13. ure iz TP Center, izvod Point (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Litija šola, izvod Litija mesto – desno. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gore, Kopitnik 1, 2 in 3, Pikelj, Skopno Turje in Turje2 (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Šklendrovec 2, izvod Jesenova ravan (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10.30 ure iz TP Mihelca, izvod Debeli hrib (nadzorništvo Litija).


Prireditve


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Mavrična druženja – MC ZOS

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+, ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.


DDZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


F 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je danes od 17. do 19. ure odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Hiter kot strel

ob 19. uri

Akcijski triler (ZDA, Japonska), izvirni naslov Bullet Train (2022). Režija: David Leitch, scenarij Kôtarô Isaka, Zak Olkewicz, igrajo: Brad Pitt, Sandra Bullock, Aaron Taylor-Johnson, Joey King, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada

Pet morilcev na hitrem vlaku ugotovi, da imajo njihove misije nekaj skupnega … V filmu Hiter kot strel (Bullet Train) je Brad Pitt Ladybug, nesrečni plačani morilec, ki hoče za vsako ceno mirno izpeljati nov posel, potem ko se jih je že čisto preveč izjalovilo. Toda zdi se, da ima usoda drugačne načrte, saj ga nova naloga pripelje v navzkrižje s smrtonosnimi nasprotniki z vseh koncev sveta – s povezanimi in hkrati nasprotujočimi si cilji – na najhitrejšem vlaku na svetu. V bliskoviti akciji Davida Leitcha, režiserja uspešnice Deadpool 2, je konec poti šele začetek v divji adrenalinski vožnji po sodobni Japonski.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Bogdan Lipičnik

Na današnji dan se je leta 1946 v Zagorju rodil univerzitetni profesor dr. Bogdan Lipičnik, ki se je ukvarjal s psihologijo, ekonomijo in razvojem kadrov. Predaval je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, svojo poklicno pot pa je pričel v trboveljski Iskri. Lipičnik je avtor več knjig o organizaciji podjetij in razvoju človeških virov. Umrl je 5. marca leta 2018 v Trbovljah.


Simon Sanda

Na današnji dan se je leta 1974 v Trbovljah rodil ilustrator Simon Sanda. Po poklicu je strojni inženir, leta 2009 pa je ustanovil lastno podjetje Studio Sanda, kjer se ukvarja z blagovnimi znamkami in celostnimi grafičnimi podobami, video animacijami, ilustracijami, izdelavo maskot, kreiranjem risanih likov, karikaturami, stripi ter zgodborisi (storyboard). V začetku leta 2017 je ustanovil tudi Zavod Risanje, danes Zavod Ilu, kjer organizirajo tečaje in delavnice s področja dizajna, risanja, animacije ter kreativnega razmišljanja. Trenutno živi in ustvarja v Laškem.


Svetovni dnevi

Evropski dan jezikov

Na pobudo Sveta Evrope 26. septembra vsako leto praznujemo evropski dan jezikov. Ta dan je namenjen opozarjanju javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo. Namen je tudi spodbujanje raznojezičnosti in medkulturno razumevanje ter zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi.


Svetovni dan kontracepcije

Današnji dan je tudi svetovni dan kontracepcije, ki ga je med drugimi organizacijami podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Namenjen je osveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšavah spolnega zdravja in prizadevanju za svet, v katerem bo vsaka nosečnost zaželena. Na svetu je po ocenah letno 211 milijonov nosečnosti, od teh 40 % neželenih. Vsako leto rodi 16 milijonov deklet med 15. in 19. letom ter milijon deklet mlajših od 15 let.


Dan slovenskih lekarn

Vsako leto 26. septembra obeležujemo dan slovenskih lekarn pod okriljem Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniške zbornice Slovenije. Namen tega dneva je javnost opozoriti na poslanstvo in pomen lekarniške dejavnosti.


Savus