Danes lahko v hrastniški knjižnici spremljate kolesarsko pot čez Severno Ameriko. Zvečer bo filmska predstava Orkester v Trbovljah. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 8. septembra 2022

Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, na vzhodu sprva še deloma jasno. Že zjutraj in dopoldne bodo v zahodnih krajih krajevne padavine in nevihte, ki se bodo popoldne razširile proti vzhodu. Možni bodo krajevni nalivi in močni sunki vetra. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 °C.

V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Nekoliko hladneje bo. V soboto in v nedeljo bo dopoldne večinoma sončno, popoldne pa bodo še nastajale krajevne plohe ali nevihte.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije 9. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zagorje, izvod Snoj. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.

Dogodki

Nocoj ob 19.00 uri bo Aleš Juvanc predstavil svojo pot s kolesom čez Severno Ameriko. Aleš Juvanc je svetovni popotnik, ki ljubezen do odkrivanja sveta združuje z ljubeznijo do kolesarjenja. Kolesarsko pot po Severni Ameriki je začel v Los Angelesu, na zahodni obali ZDA. Doživel je vročino Doline smrti in si ogledal znameniti jez Hoover dam. Videl je čudoviti Grand Canyon in imel zimske razmere v Skalnem gorovju. Prek Detroita je pot nadaljeval v Kanado, kjer je v Torontu obiskal sorodnike in si ogledal dirko formule ena v Montrealu – brez vstopnice ali akreditacije je prišel na VIP tribuno. Po 52 dneh in 4.500 km na kolesu je pot sklenil v mestu Quebec, na vzhodu Kanade.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Delavski dom Trbovlje – kino

Orkester

ob 18. uri

Po predstavi filma Orkester bo pogovor z ustvarjalci filma. Gre za komično dramo režiserja in scenarista Matevža Luzarja. Igrajo Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter, Marjana Mlinarič Pikelj … in člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje.

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Peter Kauzer

Na današnji dan se je leta 1983 v Hrastniku rodil kajakaš na divjih vodah, svetovni prvak in srebni olimpijec Peter Kauzer. Z veslanjem se je pričel ukvarjati leta 1990 kot član Brodarskega kluba Hrastnik. Njegova disciplina je slalom na divjih vodah v kategoriji K-1. Trenira ga njegov oče, Peter Kauzer starejši, tudi sam nekoč vrhunski kajakaš. V svoji disciplini je postal svetovni prvak leta 2009 in 2011 ter evropski prvak leta 2010 in 2018. Udeležil se je poletnih olimpijskih iger v Pekingu 2008 (13. mesto) in v Londonu 2012 (6. mesto), kjer je bil tudi zastavonoša Republike Slovenije na otvoritveni slovesnosti. Posebno mesto v njegovi karieri pa imajo poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, kjer si je priboril srebrno medaljo. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije so ga za športne dosežke nagradili z nazivom Športnik leta 2011. Večkrat je bil nominiran in izbran za najboljšega kajakaša Slovenije. Kauzer je tudi častni občan Občine Hrastnik od leta 2006.

Miha Marinko

Na današnji dan se je leta 1900 v Rovtah nad Trbovljami rodil revolucionar, družbenopolitični delavec, narodni heroj in nekdanji predsednik slovenske vlade Miha Marinko. Po letu 1919 je sodeloval v več stavkah in v spopadu z Orjuno v Trbovljah 1. junija 1924. Istega leta je odšel v Francijo, kjer je delal kot rudar, bil sprejet v Komunistično partijo ter politično deloval v jugoslovanski sekciji KP Francije. Od tam je odšel v Nemčijo in leta 1931 v Sovjetsko zvezo. V Trbovlje se je vrnil leta 1933 in postal sekretar PK KPJ za Slovenijo. Decembra 1941 so ga ujeli Italijani ter ga maja 1942 obsodili na 30 let ječe. V njihovih zaporih je ostal do kapitulacije Italije in se konec leta 1943 vrnil na slovensko osvobojeno ozemlje. Januarja 1958 je kot politični voditelj Slovenije skušal miriti stavkajoče rudarje v Trbovljah, tako da je obrnil vlogo, ki jo je imel tam v mladosti. Umrl je 19. avgusta leta 1983 v Ljubljani, kjer je pokopan v grobnici narodnih herojev.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan pismenosti

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 8. september določila za mednarodni dan pismenosti. Danes je na svetu skoraj štiri milijarde pismenih ljudi, kar je zadosten razlog za praznovanje mednarodnega dneva pismenosti. Da bi dosegli univerzalno pismenost, je potrebno bolj učinkovito delo ob istočasni oživitvi politične volje, ki bi težila k ustreznejšemu pristopu preprečevanja nepismenosti na lokalni, državni in mednarodni ravni.

Svetovni dan fizioterapije

Na današnji dan praznujemo svetovni dan fizioterapije (SDF), ki je znak  enotnosti in solidarnosti do poklica. Predstavlja priložnost, da tako laična kot strokovna javnost bolje spozna ta poklic, namenjen bolnikom in celotni družbi. Društvo Svetovna fizioterapija združuje 122 članic in globalno predstavlja skupino več kot 450.000 fizioterapevtov. Združenje fizioterapevtov Slovenije je aktivni član Svetovne fizioterapije že 25 let. Tema letošnjega dneva je Rehabilitacija in COVID-19. Izbrali so jo z namenom informirati svetovno javnost o pomembnosti fizioterapevtove vloge pri obravnavi ljudi v fazi okrevanja po Covid-19. Hkrati promovira tudi izvajanje fizioterapije na daljavo, kar je del tele zdravja ali e-zdravja.

Savus