Sreda v Zasavju bo kar bogata. Še posebej z dogodki za otroke, ki lahko preživljajo svoje počitnice po svoje, lahko pa se pridružijo tudi organiziranemu preživljanju počitniških dni, za katere skrbijo Društva prijateljev mladine iz vseh treh občin. Tudi odrasli v tej sredi lahko najdejo kaj zase. Še to, danes je praznični dan. Le dela prost ni. Naredite si lepo sredo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 17. avgusta 2022

Vreme

Danes bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, najvišje dnevne od 29 do 33 °C.

V četrtek bo sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. Popoldne in zvečer bodo na zahodu začele nastajati nevihte, ki se bodo v noči na petek pojavljale v večjem delu države. V petek bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, popoldne pa se bo postopno jasnilo, še bo kakšna ploha. Vročina bo popustila.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hrastnik NNO Studenci (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure odjemalcem iz TP Log pri Mlinšah, od 10. do 12. ure odjemalcem iz TP Doberljevo pri Mlinšah, od 12. do 14. ure odjemalcem iz TP Viderga (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Turje, Turje 2, Skopno, Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Pikelj in Gore (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes najbolj zaželjeno dejavnost: sončkanje na mestni plaži.

Kaj pa jutri? Jutri bodo na vrsti konjeniške dirke in obisk kina. Predstava? Dogodivščine družine Bigfoot.

Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsako sredo od 10. do 12. ure pripravljata v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu ustvarjalnico.

Kaj pa jutri? Jutri bo na vrsti vrvež v parku. Od 9.30 do11.30 ure bodo otroci ustvarjali skupaj z ZLU in DPM v Parku dr. Janeza Drnovška v središču mesta.

ZPM Hrastnik

Obisk pustolovskega parka Geoss

Udeleženci se bodo zbrali ob 8. uri na dvorišču OŠ NHR Hrastnik in se odpeljali v pustolovski park Geoss na Vače, kjer bodo preizkusili svoje spretnosti in pogum. Na dvorišče OŠ se bodo vrnili okrog 14. ure. Prispevek znaša 12 € (del cene krije OZPM Hrastnik). Obvezne so prijave na sedežu OZPM Hrastnik. Otroci naj imajo malico s seboj. V primeru dežja dejavnost odpade.

Grad Bogenšperk

J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih – Lucie Seifertová

V okviru festivala Bogenšperk  bodo danes ob 18. uri odprli razstavo v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove, ki je posvečena 200 letnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce. Razstava bo na ogled do 5. septembra 2022 v Galeriji gradu Bogenšperk.

DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Avgust Podlunšek

Na današnji dan se je v Hrastniku leta 1907 rodil inovator in mojster cizelerskega poklica, ki je tesno povezan s steklarstvom, Avguštin Avgust Podlunšek. Po zaključku izobraževanja v Ljubljani se je vrnil nazaj v Hrastnik in se zaposlil v steklarni. Leta 1935 je po svoji zamisli izdelal stroj za izdelovanje baterijskih leč. Izobraževal se je tudi v Mehiki, v Pančevu v Srbiji pa je na noge postavil tovarno ampul. Za zasluge na gospodarskem področju mu je SFRJ podelila odlikovanje Orden rada (Red dela). Umrl je 26. julija 1986 v Hrastniku.

Svetovni dnevi

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Danes v Sloveniji praznujemo praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ali priključitev Prekmurja matičnemu narodu, ki ni dela prost dan. Na današnji dan je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s čimer so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom. Praznik so uvedli leta 2006, od leta 2009 pa se na vsake pet leta prireja državna proslava.

Savus