nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes nas v Zasavju čaka poletna sobota brez veliko prireditev. Zvečer je lahko odpravite na Bogenšperk na koncert Nine Pušlar. Čez dan pa bo v zagorskem mladinskem centru potekala delavnica za najstnice med 14. in 18. letom z naslovom Pogumna in unikatna. V Trbovljah si lahko zvečer ogledate dva zanimiva filma – če ju še niste imeli priložnost videti. Pa, hladite se. Naredite si lepo soboto.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 23. julija 2022


Vreme

Danes bo sončno, čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Pozno popoldne ali zvečer bodo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji nevihte, možna bo tudi kakšna močnejša. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 38 °C. Posamezne nevihte se bodo v notranjosti Slovenije nadaljevale tudi ponoči.

Jutri se bo čez dan deloma zjasnilo. Še bodo nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno in spet bolj vroče. V torek bo spremenljivo, padavine z nevihtami se bodo razširile nad večji del Slovenije. Vročina bo popustila.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


MC ZoS

Pogumna in unikatna – delavnica za najstnice med 14. in 18. letom

»Dovolim si odstreti moč svoje lastne čarovnije!« si morajo znati reči udeleženke delavnice. Ta bo potekala danes med 9 in 19. uro v mladinskem centru v Zagorju. Vabljena so vsa radovedna dekleta med 14. & 18. letom, ki želijo začutiti, da so same kreatorice svojega življenja.

Delavnica bo zanimiva, saj bodo dekleta med drugim vzpostavila dekliški krog, meditirala, izdelovala kozarce, risale unikatne podporne fraktale, se pogovarjale, in na koncu pripravile zaključni krog. Z njimi bosta Petra Aškerc, univ. dipl. pedagoginja, voditeljica srčnih meditacij in ljubiteljica zelene magije ter dreves in Marjanca Potočin, univ. dipl. soc. delavka in dipl. prehranska svetovalka, navdušenka nad fraktalno risbo in njenimi učenji,  predvsem pa raziskovalka življenja in vsega lepega.


Festival Bogenšperk – Nina Pušlar

V okviru prireditev na gradu Bogenšperk bo nocoj v okviru festivala Bogenšperk nastopila pevka Nina Pušlar. Po dveh izjemnih večerih, ki jih je na Bogenšperku že pripravila Nina, se obiskovalci veselijo prihajajočega glasbenega dogodka.

Po lanskem letu, ko je praznovala 15 letnico svoje kariere, bo Nina pripravila za koncert čisto sveže pesmi poleg nekaterih svojih največjih uspešnic, preoblečenih v novo podobo. Koncert se prične ob 20.30 uri.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT

Kozmoblisk

ob 18.00

Ameriški animirani film Kozmoblisk je nova zgodba studiev Disney in Pixar o nastanku kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač. V samostojnem filmu spremljamo priljubljenega astronavta Kozmobliska in njegovo pot k uresničitvi največje želje – postati kapitan Enote za zaščito vesolja, ki je osredotočena na boj proti zlobnemu carju Zurgu.

Film je sinhroniziran v slovenščino. Režija Angus MacLane.


Thor: Ljubezen in grom

ob 20.00 uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.00 uri. Izvirni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Farčnik Kristuš

Na današnji dan je leta 1942 umrl rudar in komunist Franc Farčnik (partizansko ime Kristuš) po katerem je imenovana današnja KS v Zagorju (KS Franc Farčnik). Rodil se je  30. avgusta leta 1899 v Prekopi. Leta 1915 se je zaposlil v premogovniku v Zagorju in kmalu postal tudi politično in sindikalno dejaven. Leta 1937 je sodeloval na ustanovnem kongresu Komunistične partije Slovenije na Čebinah. Po začetku druge svetovne vojne je deloval v ilegali in vodil politično šolo. Novembra leta 1941 ga je ujel Gestapo (tajna policijska organizacija v nacistični Nemčiji). Zaprt je bil v Celju, Mariboru in na gradu Borl, kjer je za posledicami mučenja tudi umrl.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor