Danes bo pestro v vseh treh zasavskih mestih. V Trbovljah bodo pripravili parado rudarskih uniformirancev, ki jim bo takt dajala Delavska godba Trbovlje, obeta se tudi napet boj ekip za najboljši grenadirmarš. V Hrastniku nadaljujejo z različnimi prireditvami v okviru festivala Rdeči revirji. Danes opozarjamo na koncert Orkestra slovenske vojske, več prireditev se bo zvrstilo v parku Rdeči revirji, pred Domom upokojencev in v Mašinhausu. V Zagorju bodo pripravili prireditev Pozdrav poletju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 4. junij 2022

Vreme

Danes in v nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo poslabšanje s padavinami, ohladilo se bo.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov elektrike.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Občinski praznik Trbovlje

Državno prvenstvo v balinanju ZŠIS, balinišče Buldog in AMD, organizator: Društvo invalidov Trbovlje

Katarina 2022, organizator Društvo Magnet

Od 17. ure naprej Kuharsko tekmovanje Grenadirmarš, Mestni park Trbovlje, organizatorka Občina Trbovlje

Od 3. do 5. junija Vikend seminar prostovoljstva, Vrhe, DPM Trbovlje (obvezne predhodne prijave, število mest je omejeno)

Od 1. julija do 31. avgusta od 9. do 13. ure poletno počitniško varstvo, organizator DPM Trbovlje (Trg svobode 11), obvezne predhodne prijave, možnost dodatnega varstva

Rdeči revirji v Hrastniku

Ob 11. uri Društvo Šula itd., Špela Ulaga: Delavnica Igrajmo se lutkovno gledališče, zaključek delavnice za učence Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, park “Rdeči revirji” za Log 7

Od 11. do 13. ure Ustvarjanje virtualnega sveta v aplikaciji cospaces edu in doživetje v VR očalah, kreativna delavnica, galerija Delavskega doma

Od 11. do 13. ure Vitkar zavod: Sodobni cirkus, delavnica plesa na obročih, vrvi in tkanini, park »Rdeči revirji« za Log 7

Od 11. do 13. ure Ustvarjalno sobivanje v parku, knjižnica na prostem, park »Rdeči revirji« za Log 7

Od 11. do 13. ure Ne kuhamo vojne – kuhamo boršč!, humanitarni dogodek, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 15. uri  Vitkar zavod: ZADRUGA, plesni nastop, pred Domom starejših Hrastnik

Ob 15.20 uri Raphael Perrenor, ulični performans, pred Domom starejših Hrastnik

Ob 15.30 uri Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, nastop, pred Domom starejših Hrastnik

Ob 16. uri Andreja Kopač, Nazaj k naravi, k telesu in v prostore!, okrogla miza, galerija Delavskega doma

Ob 17. uri KD Priden možic: PST (Pot smodnika in tovarištva), pohodna ulična predstava, premiera, ploščad pred Delavskim domom, ulice 

Ob 17.50 uri Alejandro Peña, Portugalska: Dejame morir Solito/Pusti me, da umrem sam, akrobat na vrvi, park “Rdeči revirji” za Log 7

Ob 18. uri KUD LJUD: Projekt PLACMA(R)Š, fizično gledališče, park »Rdeči revirji« za Log 7, ulica

Ob 18.30 uri FIAR Centro de Artes de Rua, Portugalska: 2OPROS/izdih, plesno glasbena cirkuška  predstava, Delavski dom

Ob 19. uri Flota zavod, Kino Šiška: Žigan Krajnčan, Fusion reactor, plesni koncert, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 19.30 uri Orkester Slovenske vojske, koncert, Športna dvorana Hrastnik

Od 20.30 do 21.30 uri  Kulturno društvo Čeče, peka funšterca, pred Kompreshausom

Ob 21.30 uri Vitkar zavod, KD Priden možic: Srečno!, večžanrska predstava, premiera, Kompreshaus

Ob 22. uri KD Priden možic: TROL, ulična ognjena predstava, premiera, ploščad pred vhodom v jamo

Ob 22.30 uri Andreja Kopač,  pogovor z umetniki, Kompreshaus

Ob 22.30 uri Petra Ambrož, glasbeni nastop, Kompreshaus

Rdeči revirji Zagorje ob Savi

Ob 18. uri Lingaling: Krotilka stolov, sodobna klovnovska groteska, Mladinski center Zagorje ob Savi

Ob 19. uri Impro liga: Rdeča, improvizacijsko gledališče, Mladinski center Zagorje ob Savi

Ob 20. uri Koncert na pravljičnem glasbilu – Hang drum, koncert, Mladinski center Zagorje ob Savi

Rudarska parada v Trbovljah

Ob 70 letnici mesta Trbovlje bo pripravilo društvo za ohranjanje rudarske dediščine Trbovelj Perkmandeljcv sodelovanju z združenjem za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije Ruda ob 15. uri Rudarsko parado uniformirancev. V paradi bodo sodelovali člani združenja Ruda, uniformiranci Premogovnika Velenje in Delavska godba Trbovlje.

Zbor uniformirancev bo od 14. do 15. uri na proščadi pred Delavskim domom. Pohod bo mimo muzeja, bolnišnice Trbovlje, skozi Sallaumines mimo občine do mestnega parka. Ob 17. uri bo tam krajši kulturni program, potem pa si bodo udeleženci privoščili še grenadirmarš tekmovalnih ekip.

Pozdrav poletju v Zagorju

DPM Zagorje z Vrtcem Zagorje in ob podpori Občine Zagorje v sklopu mednarodnega dneva družin pripravlja dogodek z naslovom Pozdrav poletju v Evroparku v Zagorju. Med 10. in 13. uro vabijo vse družine v Evropark, da se jim pridružijo na ustvarjalnih in športnih aktivnostih, poslikavi obraza … Zabavali vas bodo Alenka Kolman in Čuki, otroci se bodo lahko peljali z vlakcem in posladkali s palačinkami ter sladolednimi lučkami. Na prireditvi bodo sodelovali tudi člani Območnega združenja Rdečega križa Zagorje ob Savi in gasilci, ki bodo predstavili svoj poklic.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Kino DDT Trbovlje

Čebelica Maja 3: Zlato jajce

Mala Maja je živahna in radovedna čebelica, ki ne mara pravil in najnovejši film je ponovno pustolovščina, v kateri Maja in njen najboljši prijatelj Vili zapustita Makov travnik in se podata novim zapletom in zmagam naproti. Kraljica ji je odločno prepovedala kakršnokoli novo pustolovščino. Seveda je Maja ne posluša in se poda na zelo pomembno nalogo – dostaviti zlato jajce nazaj k svojim lastnikom v kolonijo mravelj, saj se ne more upreti, da ne bi pomagala še enemu žužku v težavah. Ko pa se »jajček« izvali, se morata Maja in Vili soočiti z največjo odgovornostjo do sedaj – s prekrasno, ljubko, malo mravljico, ki pa je v resnici prava mravlja princesa.

Žanr: sinhronizirana animirana pustolovščina (Avstralija, Nemčija)

Izvirni naslov: Maya the Bee 3: The Golden Orb (2021)

Režija: Noel Cleary, scenarij: Adrian Bickenbach, Noel Cleary, Fin Edquist, Tess Meyer, Adam Rainford, igrajo: Benson Jack Anthony, Frances Berry, Christian Charisiou, Justine Clarke …

Top Gun: Maverick

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell tam, kjer je njegovo mesto. Kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa, po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Žanr: akcijska drama (ZDA), režija: Joseph Kosinski, scenarij: Jim Cash, Peter Craig, Jack Epps Jr., Justin Marks, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer, igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Jon Hamm, Val Kilmer …

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Na današnji dan leta 1993 je v Beogradu umrl narodni heroj Anton Vratanar Antonesko, ki je bil eden najbolj prepoznavnih partizanskih vodij v Revirjih in na Štajerskem. Anton Vratanar se je rodil 2. novembra 1919 na Vrhovem pri Radečah. Očeta je izgubil v rudniški nesreči leta 1922. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, se izučil mesarske obrti in bil do 1940 priložnostno zaposlen. Med drugo svetovno vojno pa je vodil partizanske enote na Štajerskem. Za neustrašnost med partizanskim bojevanjem so ga odlikovali z priznanjem narodni heroj.

Svetovni dnevi

Danes je na koledarju zapisan mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja, danes je tudi dan slovenskega krvodajalstva. Na koledarju nevsakdanjih dni pa je zapisan dan, ko objamete svojo mačko.

Mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja

Zgrožena zaradi ogromnega števila nedolžnih palestinskih in libanonskih otrok, žrtev izraelskega nasilja, se je 19. avgusta 1982 Generalna skupščina na nujnem zasedanju na temo Palestine odločila 4. junij razglasiti kot mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja.

Dan slovenskega krvodajalstva

Četrtega junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Leta 1945 so na današnji dan namreč odvzeli in konzervirali prvih 19 stekleničk krvi. Danes se tako lahko zahvalite vsem, ki darujejo svojo dragoceno kri. Osnovni namen dneva je spodbujanje solidarnosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, zaradi katerih imamo po slovenskih bolnišnicah tudi vsak dan dovolj krvi.

Dan, ko objamete svojo mačko

Danes si le privoščite in pocrkljajte svojo mačko. Objemite jo, čeprav vas morda ne bo objela nazaj. Lahko tudi posvojite novo muco. In, pozor: ljubkovanje živali zmanjšuje stres.

Savus