sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes v Sloveniji praznujemo dan državnosti v spomin na dan, ko je Slovenija dejansko postala samostojna.

Sicer pa bo praznični dan dokaj miren, če seveda odštejemo nogometno mrzlico, ki se bo čez dan večala proti večernemu vrelišču. Danes igrajo naši fantje odločilno tekmo na EP z Angleži. Tudi v Zasavju bo nekaj skupnih navijanj. V Hrastniku pa bodo odprli drugi del ferate Pod skalo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 25. junij 2024


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 20 do 26 °C. V četrtek bo več sonca. Predvsem popoldne se bodo še pojavljale posamezne plohe in nevihte, ki bodo bolj verjetne nad hribovitimi kraji. V petek bo precej jasno in spet vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

V Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo in Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


Pristan Zagorje

Skupno navijanje v Zagorju ODPOVEDANO

Nogometna vročica je zajela tudi Zagorje. Vse, ki si želite nogometno tekmo med ekipama Slovenije in Anglije ogledati v družbi in na prostem, Občina Zagorje ob Savi vabi na praznični dan, dan državnosti, v zagorski Pristan. Dogajanje se bo začelo ob 19. uri, za ogrevanje pred tekmo bodo poskrbeli godbeniki Pihalnega orkestra Svea Zagorje in narodno zabavni kvintet Glasbene šole Zagorje, poskrbljeno bo tudi za otroke. Ob 21. uri pa bo sledil ogled nogometnega srečanja slovenske reprezentance na Evropskem nogometnem prvenstvu, ki se bo pomerila z reprezentanco Anglije.

Dopoldan so organizatorji sporočili, da so zaradi slabe vremenske napovedi prireditev odpovedali.


Pizzerija Arena

Slovenija gre naprej

Pizzerija Arena na Savinjski cesti v Trbovljah vabi na nogometno obarvan dan. Cel dan bodo obiskovalce pizzerije spremljale slovenske uspešnice in dvigovale napetost pred obračunom z Anglijo. Če bo Slovenija napredovala, bo hrana za celo pizzerijo zastonj. Vsak gol Slovenije pa bo prinesel pijačo za vse.


Hrastnik

Ferata

V Hrastniku bodo danes ob 9. uri člani planinskega društva Dol pri Hrastniku (Špaltna) pripravili plezanje za obiskovalce. Odprli bodo tudi drugi del ferate v plezalnem raju Pod škalo.

 


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Muzej Hrastnik

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan državnosti

Današnji dan pa je slovenski državni praznik, dan državnosti, ki se praznuje 25. junija in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor