četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je dan javne službe Združenih narodovo in mednarodni dan vdov.

Danes bodo na Kopitniku pripravili tradicionalno srečanje domoljubnih in veteranskih organizacij Zasavja in pohod po poti spominov NOB. V Gorah bo tradicionalni blagoslov konj, v Kisovcu pa avtomobilistična prireditev. Ogledate si lahko še različne razstave ali se udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 23. junij 2024


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.

Ponoči se bo od jugovzhoda pooblačilo, predvsem v južni in delu osrednje Slovenije bo občasno deževalo. Jutri bo sprva pretežno oblačno, na jugu bo še nekaj dežja. Čez dan se bo popoldne delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C. V torek in sredo bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Burja bo ponehala.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

V Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo in Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


ZB NOB Hrastnik

Srečanje na Kopitniku

Danes ob 11. uri bodo pri lovski koči na Kopitniku pripravili tradicionalno srečanje domoljubnih in veteranskih organizacij Zasavja in pohod po poti spominov NOB. Start pohoda bo ob 9. uri pri AMG Nemec na Marnem, potem pa preko Turja na Kopitnik. Na srečanju bo sodelovala spominska Revirska četa, slavnostna govornica bo Ministrica za pravosodje Andreja Katič.


Konjerejsko društvo Hrastnik

Tradicionalni blagoslov konj

Konjerejsko društvo Hrastnik pripravlja danes ob 10. uri tradicionalno žegnanje konj, konjenikov in sadov narave pri sv. Juriju v Gorah. Ob desetih bo maša, ob 11. uri pa blagoslov. Za dobro družbo bomo poskrbeli konjeniki in Zasavski country, za dobro hrano in pijačo pa oskrbnik Planinskega doma Gore. Prisotni konji morajo imeti negativen IAK.


Kisovec

Avtomobilistična prireditev

Danes bodo od 12. do 17. ure pri EVJ centru v Kisovcu pripravili avtomobilistično prireditev. Na ogled bodo postavljena vozila znamke Volkswagen in Mercedes Benz. Poskrbljeno bo tudi za pijačo z barom Cafe del tiempo kjer bodo skrbeli za hidracijo in pa food truck Kapljica Šentburger z okusnimi burgerji, slovensko pašno govedino in pa veliko okusne priloge. Za otroke bo poskrbljeno kot vedno z napihljivimi igrali Košec, ki jih bodo otroci lahko uporabljali brezplačno. Organizatorji vse ljubitelje avtomobilov vabijo na ogled in prijetno druženje.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Vitrina Delavski dom Hrastnik

Andrej Potrata: Razstava stripov

V vitrini Delavskega doma Hrastnik je na ogled razstava stripov hrastniškega ustvarjalca Andreja Potrate.


Zasavski muzej Trbovlje

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom Trbovlje – kino

Garfield

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija, izvirni naslov The Garfield Movie (Velika Britanija, ZDA, 2024), režija Mark Dindal, scenarij Paul A. Kaplan, Mark Torgove, David Reynolds, igrajo Hannah Waddingham, Chris Pratt, Samuel L. Jackson …

Garfielda, svetovno znani maček, ki sovraži ponedeljke, obožuje lazanjo in rad lenari doma, čaka divja pustolovščina zdoma. Potem ko Garfield nepričakovano sreča davno izgubljenega očeta, razcapanega uličnega mačka Vica, sta s pasjim prijateljem Odiejem prisiljena zapustiti svoje čudovito razvajeno življenje in se pridružiti Vicu v skrajno smešnem in hudo tveganem ropu.


20.000 vrst čebel

Nob 20. uri

Španska drama, izvirni naslov 20.000 especies de abejas (2023), režija in scenarij Estibaliz Urresola Solaguren, igrajo Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Martxelo Rubio, Sara Cózar, Unax Hayden, Andere Garabieta, Miguel Garcés …

Osemletni deklici ni všeč, ko jo ljudje kličejo z imenom Aitor. Vzdevek Cocó zveni bolje, a tudi ne čisto prav. Medtem ko med čebeljimi panji raziskuje svojo identiteto, ženske iz njene družine razmišljajo o lastnih življenjih in željah …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan javne službe Združenih narodov

Generalna skupščina je 20. decembra leta 2009 določila, da se bo 23. junij letno slavil kot dan javne službe Združenih narodov. Države članice so pozvane naj na ta dan organizirajo posebne dogodke, s katerimi bi se poudaril prispevek javne službe v procesu razvoja.


Mednarodni dan vdov

Leta 2010 je generalna skupščina OZN 23. junij razglasila za svetovni dan vdov. Današnji dan je tako posvečen vsem ženskam, predvsem mamam, ki so ostale brez partnerja in v sebi našle dovolj moči za nadaljevanje življenja skupaj z otroki. Vdove so ponekod po svetu, predvsem v državah v razvoju, še vedno žrtve nasilja in diskriminacije, cilj mednarodnega dneva vdov pa je ozaveščanje o njihovi pomembni vlogi v družbi. Na svetu je trenutno več kot 250 milijonov vdov.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor