četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1942 je umrl hrastniški glasbenik, dirigent in zborovodja Ivan Brezovšek. Danes je tudi dan šivalnega stroja.

V Hrastniku se bodo danes sestali občinski svetniki. Na Dolu bodo spregovorili o nasilju nad starejšimi. V Trbovljah bodo pripravili mini stand up predstavo. Nadaljujejo se dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. V Trbovljah odličen mehiški film Radikal. Ogledate si lahko različne razstave ali udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 13. junij 2024


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami in nevihtami. Popoldne bo ponekod prehodno zapihal severni veter. Proti večeru se bo od zahoda jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 19 °C.

Jutri bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje. V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Novi Log, od 10.30 do 12.30 ure pa iz TP Studenci (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Zavine, izvod Spodnje Zavine (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Goveji Potok, od 10.30 do 12.30 ure iz TP Goveji Potok 2 (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 9. ure iz TP Senožeti, izvod Borje in od 8. do 9. ure iz TP Senožeti (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Občina Hrastnik

Seja Občinskega sveta

Danes se bodo na 12. redni seji v sejni sobi Občine Hrastnik sestali člani občinskega sveta. Seznanili se bodo s poslovanjem ZD Hrastnik, CSD Hrastnik, ZLU, Zasavskih lekarn, LAS Zasavje, Ceroza in Komunale. Obravnavali bodo še nekaj premoženjsko pravnih zadev, neizterljive najemnine, investicijski program za projekt Poslovna cona Rudnik, pravilnik o dodeljevanju sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva, operativni načrt za neodvisno življenje invalidov. Sklepali bodo tudi o priznanjih Občine Hrastnik za leto 2024 in opravili nekaj imenovanj.


Društvo upokojencev Dol

Nasilje nad starejšimi

Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku danes ob 9. uri v Medgeneracijskem centru na Dolu pripravlja druženje ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi. Predavala bo pomočnica direktorja CSD v Hrastniku Barbara Berglez.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Mini stand up

V Mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje pripravljajo pravo stand up predstavo, no, pravi mini stand up predstavo. Danes ob 18. uri bodo v Domu svobode pripravili zaključni show otroške skupine, ki deluje v gledališču.




ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Mobilni heroji

V sodelovanju z Andragoškim zavodom Ljudska univerza Velenje bodo v Zasavju gostili Mobilne heroje danes od 13.30 do 17.30 ure v Domu starejših občanov v Hrastniku. Mobilni heroji v sklopu štiriurnega usposabljanja starejšim nudijo sledeče vsebine: osnovna raba pametnih telefonov, uporaba pametnega telefona oz. tabličnega računalnika – digitalna kamera, komunikacijska orodja in uporaba aplikacij, shranjevanje in prenos fotografij, digitalna varnost, socialna omrežja, elektronska pošta in dostop do storitev e-zdravja, e-uprava, digitalna potrdila in digitalni podpis, osnovna uporaba računalnika, vsebine po željah uporabnikov in vse, kar paše zraven.


Zavod RS za zaposlovanje

KMD za dvig digitalnih veščin

Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Trbovlje pripravlja danes v kariernem središču v trboveljskih prostorih Zavoda od 09. do 10.30 ure modularno delavnico. Na kratki modularni delavnici spoznate portal PoiščiDelo.si in prednosti njegove uporabe pri iskanju zaposlitve. Seznanite se z uporabo sodobnih elektronskih orodij in pripomočkov za boljše povezovanje z delodajalci. Naučite se, kako lahko sodelujete s svojim svetovalcem v okviru storitve Moj svetovalec. Hitro in učinkovito povečate svoje zaposlitvene možnosti.


Center za krepitev zdravja Trbovlje

Življenje s sladkorno boleznijo

Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje pripravlja danes med 10.30 in 12. uro v prostorih centra na Rudarski cesti v Trbovljah delavnico o življenju s sladkorno boleznijo. Naučili se bomo kako v svoj življenjski slog uvesti majhne spremembe, ki lahko pozitivno vplivajo na ravni krvnega sladkorja. Pogledali si bomo tudi, kako si krvni sladkor pravilno meriti in kaj storiti, ko je le ta previsok.




MC ZoS

Polish korner

»Ste se kdaj spraševali, kje se nahaja največja puščava v Evropi? Bi se radi naučili kuhati poljsko hrano? Ali se morda želite učiti nov jezik? Vse to boste lahko počeli na srečanjih Poljskega kotička,« so v vabilu zapisali v Mladinskem centru Zagorje. Tečaje organizira poljska prostovoljka Wika iz Zagorja: »Na srečanjih se bomo učili poljskega jezika in spoznavali poljsko kulturo ter kuhali jedi z različnih delov Poljske. Srečanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v Mali hali v Mladinskem centru Zagorje. Prvo srečanje bo torej danes. Do zobaczenia!


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje poteka ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje vodi Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Radikal

ob 18. uri

Mehiška drama, izvirni naslov Radical (2023), režija Christopher Zalla, scenarij Christopher Zalla, Joshua Davis, igrajo Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo …

Učenci osnovne šole v obmejnem mehiškem mestu sodijo med najslabše v državi. Njihov svet je poln nasilja, revščine in korupcije, v razredu pa vlada vzdušje strogosti in discipline. Toda novi učitelj Sergio se odloči poskusiti nekaj povsem drugačnega. Da bi prebudil radovednost učencev in pomagal uresničiti njihov potencial, vpelje radikalno novo metodo poučevanja. Rezultati presenetijo vse …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ivan Brezovšek

Na današnji dan leta 1942 je v Beogradu v Srbiji umrl glasbenik, dirigent in zborovodja Ivan Brezovšek, ki se je rodil 3. julija 1888 v Studencah v Hrastniku. Od 1901 do 1907 je študiral na konservatoriju (klavir, violina, orgle, kompozicija) in v orkestralni šoli. Leta 1904 je bil pevovodja Slovenskega pevskega društva in v letih 1907 – 1908 korepetitor in dirigent v gledališču v Dortmundu (Westfal.), kjer je kot 16-letni deček dirigiral prvi orkestralni koncert. Od 1908 do 1910 je bil vodja kora in drugi dirigent opere v Metzu, 1910 do 1911 v Plauenu in 1911 do 1913 v Mühlhausnu drugi dirigent opere. Kot vojak je služil 1913 do 1918 v Mariboru, bil 1919 do 1921 prvi dirigent opere in nekaj časa pevovodja Glasbene matice ter profesor na konservatoriju v Ljubljani. Od 1921 je bil prvi dirigent opere in profesor na Beograjski glasbeni šoli (klavir in operni oddelek) v Beogradu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan šivalnega stroja

Na današnji dan leta 1790 je angleški izumitelj Thomas Saint dobil patent za prvi šivalni stroj. Dan velja slaviti, ker je šivalni stroj ženskam, ki so vse dotlej šivale na roko, zelo skrajšal šivanje in so torej imele več časa za druge stvari.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor