sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1922 se je rodil slikar Milan Rijavec, leta 1972 je umrl gledališčnik Fedor Gradišnik, leta 1982 se je rodil košarkar in poslanec Gašper Ovnik. Danes je svetovni dan okolja.

V Zasavju bo danes malo bolj miren dan. No, ne na teniških igriščih v Hrastniku in Trbovljah, kjer poteka teniški turnir Zasavje Open 2024. Danes bodo v Čečah govorili o participativnem proračunu, nadaljuje dogajanje v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 5. junij


Vreme

Danes bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bodo možne krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v hribovitem svetu. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 22 do 27 °C.

V četrtek bo večinoma sončno, več oblačnosti bo občasno v zahodnih krajih. Popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. V petek bo delno jasno, predvsem v severni Sloveniji bodo popoldne možne posamezne plohe in nevihte. Zelo toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Zaradi izvajanja del na javnem vodovodnem sistemu Strahovlje–Šemnik bo danes od 11. do predvidoma 14. ure prekinjena dobava pitne vode na območju Kisovca, Lok pri Kisovcu in v višje ležečih objektih naselij KS Rudnik–Toplice.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 10.30 ure iz TP Blate, od 8.30 do 12.30 ure iz TP Blate, Novi Dol 2, od 11. do 13. ure iz TP Novi Dol 2, od 11. do 13. ure iz TP Blate (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Škofja Riža (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure iz TP Konjšica, Ravne pri Konjšici, Konjšica 2, Vodenk, Pograc, Sivec, Gršica, Vrtače, Kraj (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 14. ure iz TP Slatno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kolovrat vikendi, od 8. do 10. ure pa tudi iz TP Kolovrat (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Aspira

Delavnice

Aspira pripravlja za občane Trbovelj delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi. Občina Trbovlje je v lanskem letu prvič izvedla proces participativnega proračuna, ki ga bo letos ponovila. Za pripravo kakovostnih predlogov s strani občanov v sodelovanju z Aspiro pripravljajo sklop delavnic za občane oz. zainteresirano javnost. Delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun 2024 so del projekta Odločamo skupaj – aktivna participacija in transparentnost v participativnem proračunu.

Vse delavnice se začnejo ob 18. uri in bodo trajale do 20. ure z vmesnim odmorom. Razpored delavnic: danes v PGD Čeče, 6. 6. KS Franc Salamon – Gabrsko, 7. 6. prostori KS Klek, 10. 6. prostori KS Dobovec.


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležujejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Turnir so zasavski teniški delavci pripravili tudi ob 90. obletnici Tenis kluba Trbovlje. Boji na igriščih so zanimivi, turnir poteka kljub slabšemu vremenu na zunanjih teniških igriščih.
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Razstava: Praznik učenja

V prostorih ZLU v Zagorju je na ogled razstava Praznik učenja. »Predstavljamo prenovljeno potujočo razstavo TVU Praznik učenja, ki smo jo v letu 2020 pripravili ob 25-letnici TVU. Z razstavo, ki je bila zasnovana že ob 15-obletnici, želimo predstaviti novejše informacije in ključne dosežke projekta TVU, kazalnike uspešnosti vseh 25 let izvajanja festivala učenja v Sloveniji, s fotografijami pa pokazati pestrost dogajanja TVU po Sloveniji,« so zapisali ustvarjalci razstave, ki ob odprta do 6. junija od 7. do 16. ure.


ZLU

Sproščeno slikanje z akvarelom

Zasavska ljudska univerza pripravlja danes v svojih prostorih v Zagorju od 14. do 16. ure ustvarjalno delavnico, na kateri se boste lahko ob slikanju z akvarelom sproščali v družbi udeležencev, ki se bodo z akvarelom srečali prvič ali pa se z njim že dobro poznajo. Vodja delavnice vam bo v podporo in pomoč pri vašem ustvarjanju.


DPM Zagorje

Dnevni center za osnovnošolce

DPM Zagorje danes od 14. do 16. ure na DPM Zagorje na Cesti zmage pripravlja predstavitev Dnevnega centra za osnovnošolce, k je namenjen osnovnošelcem-kam, ki potrebujejo dodatno vzpodbudo pri pisanju domačih nalog in učenju. Skupaj se učimo, rešujemo domače naloge in se po opravljenem delu tudi igramo različne družabne igre.


Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje

Tehnike sproščanja

Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje pripravlja danes ob 17. uri v prostorih centra na Rudarski 12 delavnico Tehnike sproščanja. »Spoznali bomo tri različne tehnike sproščanja: dihalne tehnike, tehnike postopne mišične relaksacije in tehniko vizualizacije. Udeleženci se naučijo pravilne izvedbe tehnik in kako znanje prenesti v domače okolje,« so zapisali v vabilu organizatorji.
Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Zagorje Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


KS Kisovec

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekcije FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Milan Rijavec

Na današnji dan leta 1922 se je v Bruni vasi pri Mokronogu rodil slikar Milan Rijavec. Mladost je preživel na Dolenjskem, v Ljubljani končal nižjo gimnazijo, potem pa vpisal učiteljišče, bil v partizanih, po vojni pa diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kot likovni pedagog je delal na gimnaziji v Trbovljah. Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Po upokojitvi se je popolnoma posvetil slikanju (glavno orodje njegovega izražanja so bili akvareli) in se leta 1971 preselil v Ljubljano. Umrl je leta 2018.


Fedor Gradišnik

Leta 1972 je na današnji dan v Celju umrl gledališčnik Fedor Gradišnik. Rodil se je 20. januarja 1890 v Hrastniku. Širši slovenski javnosti je znan predvsem kot gledališki igralec, režiser in organizator. Po osnovni izobrazbi pa je bil farmacevt, saj je leta 1913 diplomiral na praški univerzi iz farmacije. Uveljavil je umetniško gledališče, kot režiser je bil zvest dramskemu besedilu. Izkazal se je tudi kot igralec, po 2. svetovni vojni pa kot organizator poklicnega gledališča v Celju, ki ga je dolgo vodil.


Gašper Ovnik

Leta 1982 se je rodil Gašper Ovnik, poslanec v novem sklicu Državnega zbora. Izvoljen je bil v Trbovljah in Hrastniku na listi Gibanje Svoboda. Ovnik je širše znan kot eden najboljših košarkarjev 3×3 košarke na svetu, doslej je bil zaposlen kot učitelj na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah. Bil je izbran za Zasavca leta 2016. Igral je tudi klasično košarko, v mladih letih je bil odličen plavalec, po diplomi na Fakulteti za šport je bil tudi košarkarski trener. Bil je večkratni državni prvak in osvajalec turnirjev po svetu 3×3, največkrat z ekipo Pirana, je večkratni državni prvak v igri 1 na 1. Ponaša se z naslovom evropskega prvaka.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan okolja

Svetovni dan okolja je eden najstarejših svetovnih dni, ki jih obeležujemo na pobudo Organizacije Združenih narodov in njenega okoljskega programa. S tem dnevom opozarjamo na to, da je treba ponovno vzpostaviti ravnovesje z naravo s spremembami v načinu prehranjevanja, življenja, dela in gibanja. »Zemlja je le ena« je bila vodilna misel stockholmske konference leta 1972. Zemlja je naš edini dom in človeštvo mora varovati svoje omejene vire. Temu morajo slediti tako politike kot tudi individualne odločitve.


Napovedujemo

Knjižnica Antona Sovreta

Poletni festival hrastniške knjižnice

V Knjižnici Antona Sovreta bo od 10. do 12. junija že trinajstič potekal Poletni festival hrastniške knjižnice. Festival vedno poteka v mesecu juniju, ko se v treh dneh odvijejo kulturni dogodki, vsebinsko prepleteni z ustvarjalnostjo, inovativnostjo, umetnostjo, zabavo, izobraževanjem, informiranjem in glasbo. Namenjeni so različnim starostnim skupinam, izvajajo se v prostorih knjižnice in na prostem. Vsako leto ima festival osrednjo temo oz. rdečo nit, ki se vsebinsko navezuje na Hrastnik oz. Zasavje – letos Nogomet v Hrastniku.

Obratovalni čas knjižnice v času festivala bo od 11. ure do 16. ure.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor