četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je svetovni dan mirovnikov Združenih narodov, svetovni dan multiple skleroze in dan blazine na hladilniku.

V Zasavju se bo tudi danes marsikaj dogajalo. V Trbovljah se bodo sestali člani Občinskega sveta, na odru DDT bodo pripravili plesno revijo zasavskih glasbenih šol, v knjižnici pravljično urico, v Društvu upokojencev pa literarni večer. Nadaljujejo se dogajanja v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Lahko si ogledate številne razstave in se udeležite današnjih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 29. maj 2024


Vreme

Danes zjutraj bo dež ponehal tudi v jugovzhodni Sloveniji, čez dan se bo jasnilo. Burja bo dopoldne ponehala. Popoldne na zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 °C.

Jutri se bo od zahoda znova pooblačilo, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte. Tudi v petek bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem na severu bo nastalo nekaj ploh. Zapihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht bo od danes, srede, 29. maja, od 12. ure do nedelje, 2. junija, do 16. ure veljala popolna zapora lokalne ceste Dežman – Ulica 1. junija in popolna zapora parkirišč v okolici Delavskega doma Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod Škofja Riža, od 8. do 13. ure pa iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Belovo, od 8. do 12. ure pa iz TP Klenovo, od 8. do 10. ure iz TP Čreta 2, Zigenmaher, od 8. do 14. ure iz TP Čreta (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod 3 Škofja Riža, od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje). Od 8. do 10.ure iz TP Toplice, izvod Zupančičeva, od 8. do 9. ure iz TP Tržnica, izvod Cesta zmage 47, od 12. do 14. ure iz TP Petrol Izlake, izvod Izlake (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Občina Trbovlje

Seja Občinskega sveta

Danes ob 18. uri se bodo v sejni dvorani Občine Trbovlje sestani člani Občinskega sveta Občine Trbovlje na seji občinskega sveta. Pričeli bodo običajno s pobudami in vprašanji članov občinskega sveta in informacijami župana. Potem pa se bodo pogovorili o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Tehnološki park Mesto Akrobatov na območju Lakonce, pa o dopolnitvah pravilnika o javnem razpisu s področja družbenih dejavnosti v občini Trbovlje in drugih oblik financiranja, letnem načrtom ravnanja s stvarnim premoženjem občine Trbovlje ter nekaterimi kadrovskimi vprašanji.


Glasbena Šola Trbovlje

Plesna revija zasavskih glasbenih šol

Glasbena šola Trbovlje bo letos gostiteljica 29. plesne revije zasavskih glasbenih šol Litija – Šmartno, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik in Laško – Radeče. Desetletja lepega sodelovanja, skupnih začetkov in zgodovine ter skupnih dogodkov in sedanjosti. Vsaka malo drugačna, vsaka edinstvena, kot plesne točke, od plesnih pripravnic do baleta in sodobnega plesa. Skupaj na odru Delavskega doma Trbovlje danes ob 18. uri.
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Ustvarjalna delavnica papirna filigrafija

V Knjižnici Toneta Seliškarja bodo danes od 16. do 18. ure gostili Ustvarjalno delavnico, ki jo organizira Zasavska ljudska univerza. Gre za ustvarjanje s papirjem, natančneje za tehniko ‘quilling’, kar po slovensko imenujemo tudi papirna filigrafija. Delavnico bo vodila Ana Holc, ki bo razložila vse o tej tehniki, skupaj pa bomo ustvarili tudi izdelek.


ZLU

Ura za slovenski jezik

ZLU pripravlja danes ob 9. uri v prostorih ZLU v Zagorju in ob 16. uri v prostorih ZLU v Trbovljah delavnico Ura za slovenski jezik. Odrasli, ki se učijo slovenski jezik, pogosto navajajo, da težko začnejo z izražanjem v slovenskem jeziku. Po zaključenem tečaju mnogi nimajo pravih možnosti za govorno sporazumevanje v slovenščini, zato znanja slovenskega jezika ne uspejo izboljšati, morda celo nazadujejo. Na uro za slovenski jezik vabimo vse, katerih slovenščina ni materni jezik. V sproščenem vzdušju bomo govorili o vsakdanjih temah in se pri tem naučili kakšno novo besedo in izboljšali komunikacijo.


DPM Zagorje

Dnevni center za osnovnošolce

DPM Zagorje danes od 14. do 16. ure na DPM Zagorje na Cesti zmage pripravlja predstavitev Dnevnega centra za osnovnošolce, k je namenjen osnovnošelcem-kam, ki potrebujejo dodatno vzpodbudo pri pisanju domačih nalog in učenju. Skupaj se učimo, rešujemo domače naloge in se po opravljenem delu tudi igramo različne družabne igre.


ZD Zagorje

Zdrav življenjski slog

Zdravstveni dom Zagorje pripravlja danes ob 16. uri zdravstveno vzgojno delavnico Zdrav življenjski slog. Pridobite informacije o zdravem življenjskem slogu za krepitev zdravja in obvladovanje kroničnih bolezni. Prav tako pridobite motivacijo in podporo pri spreminjanju navad in izboljševanju življenjskega sloga.
 

Društvo upokojencev Trbovlje

Literarni večer

Literarni prijatelji pri Društvu upokojencev Trbovlje pripravljajo danes ob 17. uri literarni večer v počastitev občinskega praznika in stoletnice spopada u Orjuno.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Pravljična urica Tone Seliškar

V Knjižnici Toneta Seliškarja bodo danes ob 17. uri pripravili zadnjo pravljično urico v letošnji sezoni. Spoznavali se bomo z avtorjem, po katerem je poimenovana tudi naša knjižnica.

 


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan mirovnikov Združenih narodov

Generalna skupščina je 29. maj razglasila za svetovni dan mirovnikov Združenih narodov, s čimer želi počastiti vse ljudi, ki so kdaj služili na mirovnih misijah OZN, še posebej pa tiste, ki so pri vzpostavljanju miru izgubili življenje. Generalna skupščina je pozvala vse države članice, organizacije v okviru sistema OZN, nevladne organizacije in posameznike naj na primeren način spoštujejo ta dan. Na ta dan leta 1948 je Varnostni svet OZN ustanovil prvo mirovno operacijo UNTSO za nadzor arabsko-izraelskega konflikta v Palestini. Slovenija je z mednarodnim priznanjem samostojnosti in članstvom v Organizaciji združenih narodov (OZN) ter Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) prevzela soodgovornost za zagotavljanje miru v svetu. Slovenska vojska in policija aktivno prispevata k prizadevanjem Evropske unije za oblikovanje skupne evropske varnostne in obrambne politike s sodelovanjem v mednarodnih civilnih misijah pod okriljem OZN, EU in OVSE v različnih državah in kulturnih okoljih.


Svetovni dan multiple skleroze

Današnji dan (zadnja sreda v maju) je od leta 2009 namenjen ozaveščanju o multipli sklerozi in podpori tistih, ki jih je doletela ta kronična avtoimuna vnetna bolezen. Bolezen prizadene osrednje živčevje, pri čemer propadajo predvsem ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina. Bolezen se pojavlja pogosteje pri ženskah, največkrat med 20. in 50. letom starosti. Multipla skleroza lahko vodi v trajno invalidnost in je najpogostejša nevrološka bolezen med mladimi odraslimi. Zanjo ne poznamo ne vzroka ne zdravila.


Dan blazine na hladilniku

Izvor praznika je nejasen, vsekakor pa velja, da je treba na ta dan na vsak način položiti blazino na hladilnik, saj naj bi vam to prineslo srečo.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor