ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je dan Evrope. Zakaj? No, tisti, ki imate radi nevsakdanje dni, pa lahko danes obeležite dan spomina na izgubljene nogavice.

V Zasavju danes ni napovedanih kakšnih večjih prireditev. Morda si privoščite kakšno od današnjih rednih dejavnosti, si ogledate kakšno razstavo, npr. v Foto galeriji f 2,8 v Zagorju razstavo vizualne umetnice Elisavette Bacci. V Hrastniku v knjižnici danes ustvarjalna delavnica Cvetoči travnik, v Trbovljah bodo zavrteli odličen film Nenadoma sama. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 9. maj 2024


Vreme

Danes se bo postopno razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 17 do 21 °C.

Jutri in v soboto bo delno jasno, veter bo oslabel. Nekoliko topleje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi obnove kozolca je bo do 10. maja delno zaprta lokalna cesta na lokalni cesti Gabrsko-Brložnik v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Katarina, izvod Ostenk (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 11. ure iz TP Keršičeva cesta, izvod Keršičeva zgornji del (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 10.30 ure iz TP Spodnja Polšina, izvod Podklanec, Sopotnik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure iz TP Vreskovo, izvod trgovina, vodne črpalke, od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Katarina, Zgornje Svine, Vrhar (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12.00 ure iz TP Kisovec bloki, izvod Medija-Čebin (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Knjižnica Antona Sovreta

Cvetoči travnik

Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku vas danes ob 17.30 uri vabi na ustvarjalno delavnico z naslovom Cvetoči travnik, na kateri boste lahko izdelovali čarobni cvetoči travnik. Delavnica je namenjena vsem, ki si želite preživeti kreativno popoldne in se naučiti ustvariti nekaj čudovitega s svojimi rokami. Na delavnici bomo izdelali drobne cvetlice, metuljčke in še mnoge druge čarobne elemente, ki bodo oživeli naš cvetoči travnik.


Polish korner

»Ste se kdaj spraševali, kje se nahaja največja puščava v Evropi? Bi se radi naučili kuhati poljsko hrano? Ali se morda želite učiti nov jezik? Vse to boste lahko počeli na srečanjih Poljskega kotička,« so v vabilu zapisali v Mladinskem centru Zagorje. Tečaje organizira poljska prostovoljka Wika iz Zagorja: »Na srečanjih se bomo učili poljskega jezika in spoznavali poljsko kulturo ter kuhali jedi z različnih delov Poljske. Srečanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v Mali hali v Mladinskem centru Zagorje. Prvo srečanje bo torej danes. Do zobaczenia!


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje poteka ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje vodi Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Magistrirala je v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela je tudi več kot dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot drugih državah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč ter ne sporoča le tega, da je vsega v izobilju za vse, ki nam posledično tudi pripada, temveč tudi to, kaj vse nam je dano, pa se nam zdi samo po sebi umevno, da je tako, in zakaj vse smo lahko hvaležni, pa čeprav to ni povezano niti z bogastvom niti s prestižem.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava slikarja Vinka Prislana. »Slikarstvo Vinka Prislana ni realistično v smislu podajanja konkretnih motivov in vsebin, hkrati pa tudi ni abstraktno v smislu popolne dematerializacije uporabljene materije. Je ravno toliko obojega, da nudi dovolj manevrskega prostora za oblikovanje lastne zgodbe vsakega od gledalcev.« je o slikarju zapisal Milan Razboršek. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Delavski dom Hrastnik

Razstava skupine Mozaik

V Hočijevi galeriji Delavskega doma Hrastnik je na ogled likovna razstava skupine Mozaik, ki jo vodi akademski slikar Toplica Ignjatovič. Skupina razstavja svoja dela, ki so nastala v zadnjem letu in pol. Razstavljajo: Vesna Babič, Andrejka Erman, Majda Hribar, Danica Kurent, Majda Prišel, Vesna Rad, Marjeta Tomažin in Joža Zornik. Razstava je na ogled do 20. maja 2024 vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Likovna skupina LIKI

Mreže povezovanja

V parku v Kisovcu je na ogled razstava članic likovne skupine LIKI ob krajevnem prazniku Mreže povezovanja. Razstavljajo Vida Vodišek, Jana Borštnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar in Berta Juvan. Razstava bo na ogled do konca maja.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec, članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nenadoma sama

ob 18. uri

Drama, triler, izvirni naslov Soudain seuls (Suddenly) (Belgija, Francija, Islandija, 2023), režija Thomas Bidegain, scenarij Isabelle Autissier, Thomas Bidegain, Valentine Monteil, igrajo Mélanie Thierry, Gilles Lellouche …

Vincent in Laura sta strasten, a nestanoviten par, ki se odpravita na jadranje okoli sveta, da bi razmerju dala nov začetek. Med potovanjem se odločita raziskati ogromen zapuščen otok, ki ga odkrijeta ob obali Čila. Ujame ju huda nevihta in čez noč se zatečeta v zapuščeno postajo. Ko se naslednje jutro zbudita, ugotovita, da je njun čoln izginil. Ker sta obtičala v neznanem okolju brez komunikacijskih sredstev, z vse manj zalogami in z bližajočo se zimo, se bosta morala boriti za preživetje, ki bo izzvalo njuna čustva in za vedno spremenilo njun odnos.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan Evrope

Dan Evrope je dan praznovanja “miru in enotnosti v Evropi”, ki ga 9. maja praznuje Evropska unija. Spada med simbole Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, predstavljeno 9. maja 1950, v kateri je predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Zamisel o »dnevu Evrope« si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 praznoval 5. maj kot »Dan Evrope« v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina Evropejcev danes upošteva 9. maj kot Dan Evrope, medtem ko so nekateri še vedno bolj naklonjeni praznovanju 5. maja, saj je bil Svet Evrope ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava, medtem ko je bil cilj Schumanovega govora postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije.


Dan spomina na izgubljene nogavice

Izginjanje nogavic je ena največjih nerešenih skrivnosti človeštva. Po minuti molka v čast vsem vašim izgubljenim nogavicam poberite iz predala vse nogavice, ki so izgubile par. Lahko jih uporabite kot krpice za čiščenje ali pa iz njih s šivanko in z nekaj domišljije naredite ročne lutke in polepšate dan otroku. Lahko pa jih obujete na današnji dan brez para. Nekateri tako nosijo nogavice ob nedeljah. Najdete pa tudi takšne, ki jih nosijo tako vsak dan. Saj res, kdo pa pravi, da morajo biti nogavice na obeh nogah enake.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor