sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1896 v Irigu v Slavoniji rodil inovator Valentin Osredkar. Danes je tudi mednarodni dan meteorologije, pa dan pasjih mladičev, pa dan kužka.

Danes se obeta v ZMŠT v Trbovljah črn večer s črnim humorjem s črnimi stand-up mojstri Sašom Staretom, Matkom Žerjalom, Alenom Boriškom in Aljažem Poredošem. Na Dolu si lahko ogledate razstavo velikonočnih jedi. V Šentgotardu bo zvečer kulturno in družabno srečanje ob dnevu žena in materinskem dnevu. V Trbovljah bodo zavrteli film Loti in skrivnost mesečevega kamna. Ogledate si lahko tudi različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 23. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 16 do 20 °C.

V noči na nedeljo se bodo padavine od zahoda okrepile in zajele večji del Slovenije. Možne bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 m. Do nedelje zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, od severozahoda se bo jasnilo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Hladneje bo. V ponedeljek bo precej jasno. Ponekod bo zjutraj slana, po nekaterih nižinah megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri na napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


ZMŠT

Ste za črno?

V ZMŠT Trbovlje pripravljajo nocoj ob 19. uri stand-up večer črnega humorja. V Trbovlje namreč prihajajo štirje specialisti za norčevanje iz najbolj neprimernih tematik sploh: Sašo Stare, Marko Žerjal, Alen Borišek in Aljaž Poredoš. Če ste tip človeka, ki ga politično nekorektne šale brez filtra nasmejejo, potem bo to definitivno večer za vas. »Pravijo, da je smeh pol zdravja, razen če se smeješ našim foram- pol si že na pol bolan,« pravi Marko Žerjal.


Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik

Razstava Velikonočne jedi

V medgeneracijskem centru na Dolu pri Hrastniku (nekdanji klub) je še danes odprta razstava Velikonočne jedi Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik, ki je na ogled od 9. do 17. ure. Na razstavi članice predstavljajo velikonočne jedi in običaje. Sodelujejo tudi članice Društva kmečkih žena iz Trbovelj in Društva upokojencev Dol – sekcija ročna dela.

 


Turistično društvo Šentgotard

Srečanje ob dnevu žena in materinskem dnevu

V dvorani v Šentgotardu danes ob 19. uri pripravlja Turistično društvo Šentgotard kulturno in družabno srečanje ob dnevu žena in materinskem dnevu. Nanj vabijo vse žene in dekleta, no, povabilu pa se ni treba izogniti niti možem in fantom, pravijo v društvu.


DDT

Razstava Art Kum 2023

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled likovna razstava Društva za umetnost Kum Art Kum 2023. Po desetletjih likovnega ustvarjanja na zasavskem očaku je zaživela ideja, da bi se ustvarjalke in ustvarjalci družili na izbranih mestih, od koder se vidi vrh Kuma. Ta ideja se je uresničila avgusta 2023, ko je ex tempore Art Kum prvič potekal v prijetnem okolju t. i. Zoisove graščine na Počakovem, ki je v lasti ameriškega priseljenca Chrisa Millerja. Na razstavi so na ogled likovna in fotografska dela ter eno kiparsko delo. Svoja dela predstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnković, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže in Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 31. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 23. marca, bo galerija zaprta.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje – kino

Loti in skrivnost mesečevega kamna

ob 10.30 uri

Estonski sinhronizirani animirani družinski film, izvirni naslov Lotte ja kuukivi saladus (2011), režija Heiki Ernits, Janno Põldma, scenarij Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk glasovi Maja Kunšič, Andrej Murenc, Kristjan Guček, Asja Kahrimanovič, Gašper Jarni, Primož Pirnat, Uroš Maček in Vesna Pernarčič …

Psička Loti neke noči najde kamen, ki ima skrivnostno moč: v mesečnih nočeh se ogreje. Njen stric Klaus, star izkušen popotnik, ve za še dva podobna kamna, ki ju hranita njegova prijatelja. Z Loti se odpravita na pot, da bi enkrat dokončno odkrila njihovo skrivnost. Toda kamni zanimajo tudi mačka Pavla in nenavadna zajca s tremi ušesi. Loti kmalu spozna, da je skrivnost mesečevih kamnov še bolj neverjetna, kot si je predstavljala.

Na delavnici po filmski predstavi bodo udeleženci raziskali, kje se skriva kinooperater in kakšni so bili včasih filmski trakovi.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Valentin Osredkar

Na današnji dan se je leta 1896 v Irigu v Slavoniji rodil inovator, ki je imel zanimivo življenje, Valentin Osredkar. Rojen je bil v Slavoniji, družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo, bil je vojak na ruski fronti, ujet, po njej pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča. Umrl je 30. oktobra leta 1970 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan meteorologije

Po vsem svetu 23. marec praznujejo kot svetovni dan meteorologije že od leta 1961. Na ta dan je leta 1950 postala zavezujoča konvencija Svetovne meteorološke organizacije (WMO).


Mednarodni dan pasjih mladičev

Danes je mednarodni dan pasjih mladičev. Na ta dan proslavljamo male puhaste kepice, ki so igrive, ščipajo in bevskajo in so neustavljivo luštne in si želijo ljubezni kot vsi psi, tudi odrasli in starejši. Ni važna pasma ali spol, vsak mladiček nam popestri še tako siv dan. Prišli se bodo stisnit, zraven ušpičili kakšno navihano neumnost (recimo bodo lulali vsepovsod, kjer nebi smeli), ampak to so vendar mladički.


Dan kužka

Če že imate psa, ga na ta dan še posebej pocrkljajte. Če ga nimate, pojdite in posvojite kužka. (Mačke imajo svoj dan junija.) Koledar vašega psa je pravzaprav poln praznikov – 26. junij je dan, ko odpeljeta psa s seboj v službo, 5. avgusta je ne povsem pasji dan, ko garate kot pes, 26. avgusta je dan psov, 14. septembra pa morate nujno objeti svojega psa.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor