sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1989 je umrl slikar in  pedagog Franc Kopitar iz Zagorja. Sicer pa se bo danes v Zasavju dogajalo marsikaj. V Trbovljah pohod z rdečimi baloni, zvečer koncert v ZMŠT, pa zabava v Mesečini, V Mlinšah Čarovnik iz Oza. Zvečer pa še kino predstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 2. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Na severovzhodu bo povečini suho, drugod bodo nastajale krajevne plohe. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 15 °C.

Jutri in v ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo. V nedeljo bo ponekod še pihal jugozahodnik.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Zavod za mladino in šport Trbovlje

Pohod z rdečimi baloni

Danes se bodo že šesto leto zapored po Trbovljah sprehodili z rdečimi baloni. »Zberemo se ob 11. uri, pred stavbo Občine Trbovlje, ter se po kratkem programu sprehodimo do Delavskega doma. Za vse otroke z redkimi boleznimi, ter v podporo vsem otrokom in odraslim s posebnimi potrebami. Za ljubezen in sprejemanje drugačnosti,« so v vabilu zapisali organizatorji.


KD Mlinše

Čarovnik iz Oza

V Kulturnem domu v Mlinšah bodo danes pripravili gledališko predstavo čarovnik iz Oza. Predstavili se bodo člani mladinske dramske skupine KID Limbar.

 

 


ZMŠT

Peter Hudnik in Matic Ajdič

Nocoj ob 20. uri bodo pripravili v Zavodu za mladino in šport Trbovlje pripravili z6animiv koncert popularne rock glasbe iz prve polovice devetdesetih let – grunge. Nastopila bosta Peter Hudnik (vokal, akustična kitara – ex- King Foo, River) in Matic Ajdič (akustična kitara, spremljevalni vokal – San di ego), ki sta se združila, da obudita popularno rock glasbo iz prve polovice devetdesetih let. Že deset let preigravata največje hite bandov, kot so Nirvana, Pearl jam, Alice in chains, Stone temple pilots, Soundgarden, Smashing Pumpkins, Silverchair, Faith No More, Red Hot Chili Peppers, Blur in podobnih.


Klub Mesečina

Bernard Vrhovnik in Tomaž Burchy Bura

V Klubu Mesečina bosta nocoj Bernard Vrhovnik in Tomaž Burchy Bura nocoj pripravila novo glasbeno nadaljevanko, polno trap, pop in dance trendovskih ritmov iz področja bivše Juge ter svetovnih plesnih aren.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Delavski dom Zagorje – kino

Madam Web

ob 19. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Madame Web (2024), režija S. J. Clarkson, scenarij Claire Parker, S.J. Clarkson, Kerem Sanga, igrajo Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Celeste O’Connor, Isabela Merced, Isabela Merced, Tahar Rahim, Mike Epps, Emma Roberts, Adam Scott …

»Medtem, v drugem vesolju …« Madame Web odstopa od običajnih filmov te zvrsti in je zgodba o izvoru ene najbolj skrivnostnih junakinj iz Marvelovega sveta. V napetem trilerju je slavna Dakota Johnson Cassandra Webb, bolničarka na Manhattnu, za katero se zdi, da ima jasnovidne sposobnosti. Ko se je prisiljena soočiti z odkritji o svoji preteklosti, se združi s tremi mladimi ženskami, ki jim je usojena mogočna prihodnost – če bodo preživele smrtonosno sedanjost.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Troli 3

ob 17. uri

Ameriška sinhronizirana animirana glasbena komedija, izvirni naslov Trolls Band Together (2023), režija Walt Dohrn, Tim Heitz, scenarij Jonathan Aibel, Glenn Berger, Elizabeth Tippet, igrajo Anna Kendrick, Zooey Deschanel, Daveed Diggs …

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi in Veja zdaj uradno končno par. Ko se zbližata pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine, BroZone, s svojimi štirimi brati – Floydom, Johnom Doryjem, Spruceom in Clayom. Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet in Veneer, se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.


Dune: peščeni planet 2

ob 19. uri

Akcijska pustolovska drama (Kanada, ZDA, 2024), izvirni naslov Dune: Part Two, režija Denis Villeneuve, scenarij Frank Herbert, Jon Spaihts, Denis Villeneuve, igrajo Florence Pugh, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet…

Del bo raziskoval Paulovo mistično potovanje, po tem, ko se je pridružil Chani in domorodnim Fremenom na svoji bojni poti maščevanja proti zarotnikom, ki so uničili njegovo družino. Paul si prizadeva preprečiti strašno prihodnost, ki jo lahko vidi le on, pri tem pa mora izbirati med ljubeznijo svojega življenja in usodo celotnega znanega vesolja.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Kopitar

Na današnji dan leta 1989 je umrl slikar in  pedagog Franc Kopitar, Zagorjan, ki je največji del življenja preživel v Dolenji vasi. Kopitar se je preizkušal tudi v kiparstvu, na fotografskem in filmskem področju ter v poeziji.

 

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor