Na današnji dan se je leta 1916 v Podlipovici rodil Ivan Lavrač, eden vidnejših jugoslovanskih ekonomistov. Praznujemo pa tudi evropski dan številke 112, svetovni dan bolnikov in dan sklepanja prijateljstev.

Na današnjo oblačno in deževno nedeljo se udeležite pustovanja v Hrastniku ali pa si zvečer ogledate kino predstave v Trbovljah in  obe odprti razstavi. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 11. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo oblačno in deževno. Popoldne bodo padavine oslabele, pojavljale se bodo plohe.

V ponedeljek bo oblačno, rahel dež bo ponehal.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


OZPM Hrastnik

Pustovanje

Pridružite se OZPM Hrastnik na pustnem rajanju, ki bo danes ob 17. uri v Športni dvorani Hrastnik. Zabavala vas bo Andreja Zupančič.

 


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec prvič v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava je na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pikapolona in črni maček

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Miraculous: Ladybug & Cat Noir, the Movie (2024), režija  in scenarij Jeremy Zag,  igrajo Cristina Valenzuela, Bryce Papenbrook, Keith Silverstein…

Življenje običajne najstnice Marjetke v Parizu se popolnoma spremeni, ko se s pomočjo čudežnega dragulja lahko spremeni v superherojko Pikapolono. Ker ima čarobno moč ustvarjanja združi svoje moči s svojim čistim nasprotjem – Adrijenom, ki se spremeni v Črnega mačka, da bi skupaj rešila Pariz pred kaosom, ki ga je v mestu sprožil novi zlobnež. Domišljijska pustolovščina, polna osupljive pokrajine, izpostavlja akcijo, humor in romantiko v zgodbi o samozavesti, pogumu in neizmerni moči ljubezni.


Šterkijada

ob 19. uri

Slovensko hrvaška biografka drama, izvirni naslov Šterkijada (2023), režija Igor Šterk,  scenarij Igor Šterk, Irena Šterk, igrajo Tito Novak, Blaž Setnikar, Saša Pavček …

Intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, je poln humorja, a tudi neizprosne družinske dinamike in drame. Zgodba nenavadne triglave družine izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ivan Lavrač

Na današnji dan se je leta 1916 v Podlipovici v sedanji občini Zagorje ob Savi rodil Ivan Lavrač. Bil je eden najbolj vidnih jugoslovanskih ekonomistov po drugi svetovni vojni, doktor ekonomskih znanosti, redni profesor za politično ekonomijo in zgodovino politične ekonomije na Ekonomski fakulteti, njen dekan in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je 25. decembra leta 1992 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Evropski dan številke 112

Enajsti februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav. Leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997.

Svetovni dan bolnikov

Na spominski dan Lurške Matere Božje, 11. februarja, obeležujemo svetovni dan bolnikov, ki ga je leta 1992 vpeljal papež sv. Janez Pavel II.

 

Dan za sklenitev novega prijateljstva

Danes je dan za sklenitev novega prijateljstva. Omislite si novega prijatelja. Lahko tudi več. Recite prijazen dober dan popolnemu neznancu.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekMarija Sajovic
Naslednji članekNa današnji dan: Ivan Lavrač