Na proslavi ob kulturnem prazniku so v sredo, 7. februarja, v hrastniškem Delavskem domu podelili letošnja priznanja ob prazniku. Priznanje 8. februar sta župan Občine Hrastnik Marko Funkl in predsednik ZKO Hrastnik Aleš Laznik podelila Mariji Sajovic. Objavljamo obrazložitev priznanja.

Marija Sajovic je priznanje 8. februar prejela za dolgoletno aktivno in uspešno delo v Prosvetnem društvu Čeče.

Marija Sajovic je že vrsto let nepogrešljiva članica Prosvetnega društva Čeče. Na pot kulturnega delovanja je stopila v otroških letih in začetki, prvi nastopi, segajo kar v vaško gostilno pri Rinaldiju, kjer so otroci tako radi peli in recitirali pesmice. V najstniškem obdobju je skupaj s še nekaterimi mladimi kulturniki iz krajevne skupnosti oblikovala kulturno skupino, ki je nastopala po krajevnih skupnostih naše občine z recitali ob državnih in kulturnih praznikih, ter doma v Čečah pripravljala proslave in krajše igre.

Sedanje delovanje je osredotočeno na skupino Funšterctim, kjer skupaj z Joco največkrat igrata glavni vlogi. Včasih malo sramežljiva soseda, drugič knapovske žena, pa firbčna vaščanka, … s svojo igro in dialogi pri obiskovalcih vedno izzove smeh in dobro voljo. Miri se zaveda, da s skeči iz zasavskega življenja ljudem približa knapovske in kmečke navade in običaje, ki so pomemben del naše tradicije.

Kot humoristka ter sooblikovalka programov in dejavnosti v Prosvetnem društvu Čeče aktivno prispeva k ohranjanju in širjenju amaterske kulture in dediščine. Priznanje naj ji bo zahvala za dosedanje delo in spodbuda za ohranjanje in širjenje zasavske kulturne dediščine.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekTadej Hriberšek
Naslednji članekDanes dogaja