Na današnji dan je leta 2012 v Trbovljah umrl pisatelj in pesnik Vinko Hrovatič.

Danes je praznični dan. Tudi v Zasavju bomo užili nekaj kulturnega dogajanja. V Delavskem domu Trbovlje voden ogled MIKKEL: made in Trbovlje, Batičerije 2 in ogled virtualnega muzeja rudarstva, v Zasavskem muzeju Trbovlje voden ogled razstave Srečno … črne doline,  »Postrežba točna – cene solidne!« in Ko čipka postane slamnik.  Oglejte si  tudi druge odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 8. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo na severovzhodu deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo na severu malo pod lediščem, drugod od 1 do 7, najvišje dnevne od 8 do 13 °C.

V petek se bo povsod pooblačilo, v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Razlake, Spodnje Znojile, Znojile, (nadzorništvo Zagorje) in od 8. do 14. ure odjemalcem iz TP Medvednica, Vrhe II in Vrhe (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Kulturni praznik

Na kulturni praznik v Delavskem domu Trbovlje na stežaj odpirajo vrata in vas vabijo v njihovo družbo. Vodstvo po razstavi MIKKEL: made in Trbovlje z avtorico dr. Mašo Jazbec bo ob 10. uri v Novi galeriji DDT. Vodstvo po razstavi Batičerija 2 s soavtorjem Borisom Bejo bo ob 11. uri v galeriji DDT. Ogled Virtualnega muzeja rudarstva 4. dritl bo ob 11. uri v 4. dritlu. Vsi dogodki so brezplačni.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec prvič v Trbovljah predstavilja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ob 11. uri bo izbrane projekte predstavil soavtor razstave Boris Beja.


DKD Svoboda Dobrna Trbovlje

Razstava likovnih ustvarjalcev

DKD Svoboda Dobrna Trbovlje vabi na ogled razstave likovnih ustvarjalcev, članov njihovega društva. Razstava je na ogled od 2. do 8. februarja vsak dan od 16. do 18. ure. Tudi praznik kulture 8. februarja lahko združite s prijetnim sprehodom po Ribniku se in oglasite v njihovih prostorih.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Dan odprtih vrat

Ob slovenskem kulturnem prazniku vas med 9. in 12. uro vabijo na samostojen ogled občasnih in stalnih razstav v Zasavskem muzeju Trbovlje. Ogledate si lahko občasno razstavo »Postrežba točna – cene solidne!« Trgovina v Trbovljah nekoč in danes, stalno razstavo Srečno… črne doline in občasno razstavo Ko čipka sreča slamnik. Ob 10. uri bo potekal tudi voden ogled po občasni razstavi »Postrežba točna – cene solidne!« Trgovina v Trbovljah nekoč in danes z avtorjema razstave. Ob 11. uri bo potekal voden ogled po občasni razstavi Ko čipka sreča slamnik. Vstop je prost.


Terapevtski zavod Pokrov dom Klek nad Trbovljami

Predpustna zabava

V terapevtskem zavodu Pokrov dom pripravljajo danes od 10.30 do 12.30 ure predpustno zabavo za otroke. Obljubljajo krofe, ustvarjalne delavnice in ježo konjev.

 


Delavski dom Trbovlje  – kino

Gepack

ob 18. uri

Slovenska mladinska komična drama, izvirni naslov Gepack (2024), režija in scenarij Žiga Kukovič, igrajo Maks Dakskobler, Tine Ugrin, Robert Kladnik…

V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar, nepričakovanih zavezništev, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Vinko Hrovatič

Na današnji dan je leta 2012 v Trbovljah umrl pisatelj in pesnik Vinko Hrovatič. Rodil se je 3. aprila leta 1932 v Trbovljah. S pisanjem poezije se je začel ukvarjati že v najstniških letih. Napisal je 53 pesniških zbirk z več kot 130.000 verzi, 191 sonetnih vencev in več kot 10.000 aforizmov. Izdal je 24 pesniških zbirk z 2400 pesmimi v trboveljskem narečju, napisal pa je tudi 13 knjig oz. proznih del. Ni pa bil samo pesnik in pisatelj, lotil se je tudi likovnega ustvarjanja – sprva je risal in ustvarjal žganine v lesu, kasneje pa je svoje ideje oblikoval še s pomočjo perorisb, oglja, olja in pastela.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Danes praznujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Je pa današnji dan tudi dela prost dan. Na ta dan se spominjamo obletnice smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Slovenija je ena redkih držav na svetu, če ne edina, ki ima za državni praznik dan kulture. Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941 med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj to praznik vseslovanske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej. Ob prazniku pripravijo osrednjo državno proslavo, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

 

Prejšnji članekPreoblečena Moja boginja
Naslednji članekPrešernov dan