Na današnji dan se je poslovila izjemna operna pevka Sonja Draksler Radda. Danes je tudi dan indigo otrok.

Danes pogovor o socialnem podjetništvu. Udeležite se lahko ponedeljkovih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 29. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -4, najvišje dnevne od 6 do 10 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. V sredo se bo oblačnost od zahoda prehodno nekoliko povečala. Krepil se bo temperaturni obrat, po nižinah bo še megleno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klenovik, Šklendrovec s, Šklendrovec žaga, Šklendroves spodnji (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Aspira

Socialno podjetništvo na dlani

Socialno podjetništvo je področje, ki v Zasavju še ni ravno doma, a ponuja številne razvojne priložnosti. Danes ob 14. uri Aspira v Katapultu v Trbovljah pripravlja dogodek Socialno podjetništvo na dlani. Gostja dogodka bo direktorica socialnega podjetja Knof iz Krškega Mojca Žganec Metelko, ki bo delila svoje izkušnje, nasvete in svoj “zakaj”. Prvi del bo namenjen pogovoru z njo, drugi del pa kratki predstavitvi rezultatov Erasmus+ projekta Be the Change.


ZLU

Z osebno urejenostjo do zdravja in dobrega počutja

ZLU danes med 16. in 20. uro na ZLU Zagorje ob Savi nadaljuje z brezplačnim 40-urni programom osebne urejenosti, s katero lahko poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. Program je namenjen posameznikom za izboljšanje samopodobe in za delo na sebi. Naučili se bodo stilske urejenosti in osebnega ličenja za različne priložnosti. Osebna urejenost je pomemben element celostne zunanje podobe posameznikov, zato bodo le-ti samozavestneje in učinkoviteje nastopali na različnih področjih svojega življenja. Izvajalki bosta  Renata Strmec in Sonja Miklaužič.


ZLU

Angleške urice za začetnike

Vsak ponedeljek ob 9. uri Zasavska ljudska univerza pripravlja angleške urice za začetnike v svojih prostorih v Zagorju. »Pridružite se nam pri prijetnem druženju v sproščenem okolju, kjer se učimo angleščine od začetka. Delavnice so primerne za vse generacije, saj se osredotočamo na osnovne jezikovne veščine. Ne glede na vašo starost ali predhodno znanje boste pri nas našli priložnost za učenje angleškega jezika. Skupaj bomo raziskovali osnovno slovnico, besedišče in komunikacijske veščine, medtem ko se bomo zabavali in vzpostavljali nove prijateljske stike. Pridružite se nam in začnite graditi svojo pot v svet angleškega jezika!« sporočajo organizatorji.


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Voda, vir navdiha

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava zasavskega fotografa Bojana Šibile. Voda, vir navdiha je ciklus fotografij, s katerimi želi  poudariti, da voda ni zgolj samo nekaj tekočega in prozornega, temveč upodablja vodo kot živi element, ki se prepleta z življenjem v in ob vodi. Razstava bo odprta do 13. marca 2024. Galerija  je odprta od 17. do 19. ure.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sonja Draksler Radda

Sonja Draksler Radda je bila izjemna operna in koncertna pevka z odlično mednarodno kariero. Rodila se je na Dolu pri Hrastniku, kjer je preživela del mladosti, umrla je na današnji dan leta 2016 v Celovcu. Strokovnjaki jo uvrščajo med pomembnejše operne in koncertne mezzosopranistke/altistke 20. stoletja, ki so se uveljavile v mednarodnem prostoru. Svojo kariero je pričela v zboru Slovenske filharmonije, nadaljevala s solističnimi vlogami v ljubljanski Operi, potem pa se je uveljavila v dunajskih operah, v Avstriji se je tudi poročila in ob koncu življenja živela v Celovcu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan indigo otrok

Danes je svetovni dan indigo otrok, ki veljajo za zelo nadarjene in uporniške otroke. Indigo otroke so poimenovali po barvi njihove avre, ki naj bi bila temno vijolične oziroma indigo barve. Takšni otroci naj bi se od običajnih otrok ločili ne samo po značajskih lastnostih, pač pa tudi telesno. Bojda je imunski sistem indigo otrok veliko bolj odporen, njihovi notranji organi naj bi delovali na drugačen način, njihov DNK zapis naj bi se razlikoval od običajnih otrok, desna in leva možganska polovica pa naj bi bili usklajeni, njuno delovanje pa povsem uravnoteženo.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


Ne prezrite!

Zasavc leta

V petek, 2. februarja, ob 19. uri ste vljudno vabljeni na prireditev Zasavc leta v Delavski dom Trbovlje. Proglasili bomo Zasavko in Zasavca leta 2024, še prej predstavili nominiranke (Nika Barič, Marjeta Hribar, dr. Špela Režun) in nominirance (Iztok Kovač, dr. Uroš Ocepek, Primož Zelenšek). Kulturni program: Delavska godba Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja. Slavnostni govornik: Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš.


 

Prejšnji članekIzjava tedna: dr. Janez Žlak
Naslednji članekNa današnji dan: Sonja Draksler Radda