Na današnji dan se je leta 1909 na Marnem v občini Hrastnik rodil inženir agronomije Anton Bantan. 

Danes župan Trbovelj Zoran Poznič pripravlja novoletni sprejem, v Hrastniku otroški abonma, v Trbovljah pravljična urica, v Zagorju predavanje o zdravilnih rastlinah. Lahko si ogledate odprte razstave in greste na torkove aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 17. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo oblačno. Padavine se bodo čez dan na zahodu okrepile in zajele večji del države. Meja sneženja se bo popoldne dvignila do nadmorske višine okoli 1800 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 11 °C.

V četrtek bo sprva oblačno z dežjem. Sredi dneva bodo padavine prehodno večinoma ponehale, veter bo oslabel. Toplo bo. V noči na petek se bodo padavine spet okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Hitro se bo ohladilo, meja sneženja se bo spustila do nižin.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

Novoletni sprejem

Župan občine Trbovlje Zoran Poznič s sodelavci danes ob 18. uri pripravlja v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje novoletni sprejem za vse, ki ustvarjajo prijaznejšo in vključujočo lokalno skupnost.


Delavski dom Hrastnik

Bobi, čisto poseben kuža

V sklopu otroškega abomnaja bo danes v Delavskem domu v Hrastniku ob 17. uri predstava Bobi, čisto poseben kuža. Predstava je polna navihanih domislic, drobnih nagajivosti in humornih presenečenj. Na zabaven način otroke pritegne v razmislek o čustvih, o sprejemanju samega sebe in o razdvojenosti med tem, kaj čutim in kaj mi svet pravi, da je prav. Razigrano dogajanje v katerem otroci skupaj s kužkom rešujejo težave in izzive se razplete v srečen konec, pesem in ples.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Čarobno branje

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje vabijo ob 17. uri na še eno prav posebno pravljično urico oziroma na pravljično druženje. Učenci in učitelji Osnovne šole Trbovlje bodo predstavili svoj inovativni projekt za spodbujanje branja najmlajših – bralno škatlo, kjer se bralec udobno namesti in glasno bere posamezne besede, ki so tiste, ki otrokom povzročajo največ težav. Pravilno prebranim besedam pa sledi seveda nagrada.


ZLU

Zdravilne rastline

ZLU in Društvo za zdravilne rastline Zasavje organizirata v prostorih ZLU na Cankarjevem trgu 4, Zagorje ob Savi ob 17. uri predavanje Razumevanje delovanja zdravilnih rastlin s pomočjo opazovanja narave. Predavala bo Monika Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman. Zelišča se lahko učimo v smislu »ta rastlina za to težavo«. Vendar brez konkretnih izkušenj zelo kmalu pozabimo naučeno, morda celo kaj zamešamo in posledično napačno uporabimo. Vendar, obstaja še drug način učenja delovanja zdravilnih rastlin in sicer z opazovanjem – opazujemo izgled rastline, barve, okus, rastišče in na ta način lahko preprosto vidimo, na katere dele telesa ima rastlina vpliv in na kakšen način deluje.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


 

Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.

 


Likovna skupina LIKI

Kalejdoskop

V Kulturnem domu v Kisovcu je na ogled razstava likovne skupine LIKI ob 15. obletnici obstoja te skupine iz Kisovca. Na razstavi, ki so jo članice poimenovale Kalejdoskop, razstavljajo: Vida Vodišek, Lidija Ojsteršek, Marinka Juvan, Berta Juvan, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar, Jana Borštnar in Elvira Borštnar.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Bantan

Na današnji dan se je leta 1909 na Marnem v občini Hrastnik rodil inženir agronomije Anton Bantan. Bil je urednik Kmečkih koledarjev, članke je objavljal tudi v Kmečkem glasu in na Radiu Slovenija. Na pobudo Inštituta za slovenski jezik Fran Ramovš je večkrat pomagal pri končnem oblikovanju izrazov in razlag pred objavo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Bil je ustanovitelj Hortikulturnega društva zasavskih revirjev (1963). Od leta 1933 je vodil hidrometeorološko postajo na Marnem, po preselitvi leta 1954 pa na Pleskem. Umrl je 13. aprila leta 1971 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes ni zabeleženega nobenega svetovnega dneva. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Miloš Roš
Naslednji članekNa današnji dan: Anton Bantan