V Rudniku Trbovlje Hrastnik jamatlon, v Zagorju koncert Big Banda, v Trbovljah karate, koncert novoustanovljene skupine River v klubu ZMŠT in Zasavski ples, pa tudi pohod na Mrzlico. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 2. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj bodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Sredi dneva se bo meja sneženja od severa začela spuščati. Popoldne bo dež v notranjosti marsikje prešel v sneg do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter.

V noči na nedeljo bo rahlo sneženje v notranjosti oslabelo in do jutra ponehalo. V nedeljo se bo od severozahoda razjasnilo. V ponedeljek bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno. Popoldne bo oblačnost naraščala.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore. Popolna zapora je vsako soboto med 7.30 in 17. uro. Obvoz za vozila do 3,5 tone je preko Vač, za vozila nad 3,5 tone na relaciji Zagorje – Trojane – A1 (Trojane – Šentjakob) – Litija.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti v Trbovljah je na Trgu svobode do 5. decembra oviran promet zaradi obnove in prestavitev vročevoda.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Za danes in jutri ni predvidenih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si


Zavod Savus

Jamatlon

Danes bo potekala v Rudniku Trbovlje Hrastnik mednarodna prireditev Zimski jamatlon. Na njem bo sodelovali 260 udeležencev iz 10 držav. V rudnik se bodo spustili na trboveljskem Ajnzerju, iz jame pa bodo blatni, zadovoljni in nasmejani pokukali po vzponu skozi Barbara vpadnik v Hrastniku. Sledi met bata škornja rikverc v kuolmkišto, pa knapovska malica (grenadirmarš), koncert Uroša Ržišnika z rock bendom in podelitev priznanj, med drugim bodo razglasili tudi najbolj simpatično udeleženko jamatlona, ki bo prejela priznanje jamska kura.


Karate klub Trbovlje

Trbovlje Open 2023

Karate klub Trbovlje bo danes organiziral že 51. Mednarodni karate turnir Trbovlje Open 2023.  Otvoritev tekmovanja bo ob 9. uri. Tekmovanje bo potekalo v katah in športnih borbah v vseh starostnih kategorijah. Organizatorji prisrčno vabijo, da preživite kakšno urico v športnem vzdušju.


Planinsko društvo Trbovlje

Mrzlica

Planinsko društvo Trbovlje in oskrbnika koče na Mrzlici vabita danes na večerno druženje na Mrzlici. Prihod Miklavža in obdarovanje bo ob 16. uri.

 

 


Delavski dom Zagorje

Koncert Big Band Zagorje

Big band Zagorje vabi danes ob 19. uri na letni koncert, na katerem bosta tokrat z orkestrom nastopila Tonč in Dimek iz skupine Mi2. Koncert bo Kulturnem centru Delavski dom Zagorje.

 

 


ZMŠT

River

V klubu ZMŠT je danes ob 20. uri promocija prvega albuma novo nastale skupine RiVER, ki jo sestavljajo Peter Hudnik – vokal, Sergej Pobegajlo – bas kitara, Matjaž Marin – solo kitara, Rok Barle – ritem kitara in Damjan Paljk – bobni. Ideja za band se je rodila med pandemijo leta 2020, ko je avtor glasbe in basist Sergej Pobegajlo (Billysi, Gora, C4, Bombe) ustvaril tako rekoč že za celo ploščo …


Smučarsko društvo Trbovlje

Zasavski ples

Smučarsko društvo Trbovlje pripravlja nocoj Zasavski ples. Tokrat bo za zabavo skrbel Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

 


Zasavska robotnica

V Muzeju Hrastnik bo Društvo Marionetno gledališče Jurček ob 11. uri predstavilo projekt Zasavska robotnica, kateremu bo sledila še delavnica. Zgodba predstave je postavljena v prihodnost, ko je postala reka Sava zelo onesnažena zaradi nepremišljenih človeških dejanj, življenje v njej pa je ogroženo. V predstavi lutka Robotnica, ki jo vodi robotska roka Yaski, z drugimi vodnimi živalmi poskuša rešiti svoj dom.


Hrustljava skušnjava Zagorje

Goran Jamšek

Hrustljava skušnjava Zagorje organizira ob 20. uri akustično – električni večer z gostom Goranom Jamšek.

 


Vrtnarija Napret

Vrtnarija Napret danes ob 10. do 16. ure organizira adventno tržnico. Tržnica bo potekala v prostorih Vrtnarije Napret na Marnem v občini Hrastnik. Na razpolago bodo super truper vrečke, Miklavževi in drugi medenjaki in prav gotovo še kaj zanimivega.

 


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan odprave suženjstva

Na današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan odprave suženjstva, se spominjamo 2. decembra leta 1949, ko je Generalna skupščina sprejela resolucijo o trgovini s sužnji in njeno prepoved.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekBrezšivna skrb v Zasavskih lekarnah
Naslednji članekDanes pa jamatlon