V soboto, 10. junija, je bilo pred Planinskim domom na Kalu veselo. Planinska zveza Slovenija je v sodelovanju s PD Hrastnik pripravila velik planinski dogodek, imenovan Dan slovenskih planincev. Na razglednem travniku pred domom se je zbralo tisoč dvesto nasmejanih odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije.

Slovenija je znana po tisočerih planinskih poteh, planinarjenje pa je ena najbolj priljubljenih prostočasnih dejavnosti med Slovenci. Kar nekaj planinskih poti je na sončno soboto peljalo na razgledni travnik pred Planinski dom na Kalu, kjer so pri organizaciji Dneva slovenskih planincev združili moči Planinska zveza Slovenije, PD Hrastnik, Planinski dom na Kalu in Občina Hrastnik.

Planinsko društvo Hrastnik ima dolgo tradicijo delovanja, letos praznuje 75 let obstoja. Planinci so imeli v soboto na voljo kar šest vodenih izletov in vodeno turo za turne kolesarje ter še organiziran gorski tek. Na vse so prišli planinci iz celotne Slovenije.

Na travniku so raznovrstna doživetja navduševala staro in mlado. Živahno je bilo na plezalni steni in na ustvarjalnih delavnicah, ki jih je pripravila Mladinska komisija PZS.

Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali: Planinska zveza Slovenije, PD Hrastnik, odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS, Komisija za varstvo gorske narave PZS, Zavod za gozdove Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, TD Trbovlje, TD Hrastnik, Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik, Lovska zveza Slovenije in različni lokalni ponudniki umetniških izdelkov.  Svoje delo so predstavili tudi gorski reševalci in slovenski policisti.

Pred slovesnim delom prireditve sta planince z lastnimi skladbami ogrela člana dueta Simi, slepa Simona in Miha Jakopin. Za uvod v osrednjo prireditev je zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Rika Majcna. Vseslovenski planinski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki planinskih društev. 

Dobrodošlico je množici planincev od blizu in daleč zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora. Množico dobro razpoloženih planincev sta v svojem lokalnem okolju pozdravila tudi predsednik PD Hrastnik  Vojko Zupančič in župan Občine Hrastnik Marko FunklSlavnostni govornik je bil alpinist in publicist Viki Grošelj, ki je prav tako poudaril pomen hoje in aktivnosti za kakovostno življenje. Nato je sledil krajši koncert zasavske skupine Orleki in za njimi je na plesišče zvabil ansambel Navihani muzikanti.

Dan slovenskih planincev tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč. Večina je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do začetka julija.

Savus

Foto: Matjaž Šerkezi in Barbara Gradič Oset