Zasavski poštarji so v petek in še danes raznosili časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja ali sporočite vaši pošti. Lahko pokličete tudi na naše uredništvo. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc piše o Zasavcih, ki smo zakon. Tudi vsebini časopisa Savus.

Zasavci smo res zakon

Kako je lepo biti Zasavc, kajne! Velikokrat sem prav ponosen, ker sem tu doma. Včasih sedim v družbi ljudi »od drugod«. Pa kar zijajo, ko pričnem pripovedovati zgodbe o Zasavkah in Zasavci. To poletje je pisalo nove in nove.

Npr. zgodbo o fantu, ki je zrasel v Hrastniku, ki sta ga starša že zelo mladega spustila v svet in danes sanja svoje sanje. Še več, prepričan je, da bo enkrat kot najboljši na svetu delal to, kar najraje dela. Vihti namiznoteniški lopar. Darku Jorgiću je v Hrastniku prišlo čestitat na sprejem enih tisoč njegovih navijačev. Kot bi bil nogometni zvezdnik, ne pa pinkponkaš. Iskrene čestitke.

Npr. zgodbo o dekletu, ki je zraslo v Hrastniku, prepotovalo svet, se dokazalo v tujini, danes pa joče zaradi drugih. Solze tečejo zaradi sreče, flasha, ki ji gre čez glavo in pove, da lahko tudi fantje in punce iz majhnega kraja posežejo po zvezdah. Danes je vrhunska strokovnjakinja, ki se ji klanjajo po celem svetu in jo kopirajo celo najboljši v tistem, kar počne – Kitajci. Andreja Ojsteršek Urh je pripeljala Darka v svetovni vrh. Edina ženska med elito svetovnih namiznoteniških trenerjev. Izjemno.

Npr. zgodbo o fantu, ki je zrasel v Zagorju in zna napolniti tamkajšnjo ploščad s filmskimi gledalci. Na filmska platna je prenesel zgodbe Zasavja, ki niso zgodbe rudarstva. In pokazal, da Zasavje niso le rudniki, da so Zasavje predvsem ljudje. Matevž Luzar s filmom Orkester žanje uspehe na festivalih po svetu. In svojevrsten poklon je doživel tudi v domačem Zagorju, saj si je prvo filmsko predstavo Orkestra v dvorani ogledalo toliko ljudi, da so morali začetek predvajanja zaradi gneče pred blagajno preložili za 20 minut. Aplavz.

Npr. zgodbo o fantu, ki živi na Izlakah, vozi tovornjak, s svojim globokim glasom pa žanje aplavze, kjerkoli se pojavi. O fantu, ki zna napisati pesem, ki je izjemno všeč poslušalcem na enem večjih tamburaških festivalov v Evropi v Novem Sadu. O fantu, ki prepriča žirijo, da mu podeli priznanje za najboljšega pevca na festivalu. Denis Zajc, čestitke.

To je le nekaj izpostavljenih. Vsi ostali so zajeti v Savusu. Današnjem, prejšnjem, predprejšnjem … Lepo je biti Zasavc. Definitivno!

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekRoglič se dobro bori