četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Časopis Savus

Zasavski poštarji danes nosijo časopis Savus v 15.300 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli precej pozitivnih misli in nekaj zanimivosti o uspehih Zasavk in Zasavcev, ter o vsem, kar se je v zadnjih tednih dogajalo v Zasavju in v povezavi z Zasavjem. Za pokušino objavljamo uvodnik Marka Planinca, ki je objavljen na prvi strani časopisa.

Naj se odpro vrata v lepo leto 2021

Januarja letos sem bil poln optimizma. Decembra se mi zdi, da bi bilo najbolje takrat, ko se pojavi na ekranu napis »leto 2020« enostavno pritisniti tipko reset. Da ga zbrišem zavekomaj.

Leto 2020 do večine ni bilo prijazno. Nekateri so sicer znali tudi v korona časih živeti dokaj normalno. Večina pa ne. In takšna leta so žalostna.

Ob prelomu v leto 2021 bodo želje verjetno bolj skromne, kot so bile ponavadi v prednovoletnih dneh. Močno se me je dotaknil zapis Jerce Vučetič Nagode, ki je ob tem, kakšne so želje za darila treh dobrih mož v decembru, v rubriki Zasavskih 5 na www.savus.si zapisala: »Če le lahko, v zadnjih letih poskušam kakšnemu otroku anonimno polepšati decembrski čas. In še danes mi je težko, ko se spomnim pisma osemletnega fantka, ki sem ga nekoč prejela. Ni prosil za skladkarije, igrače, telefon ali računalnik. Božička je prosil za hrano …«

So tudi v Zasavju takšni fantiči? In punčke? Si zatiskamo oči, ko jih ne vidimo? Ne le fantičev, tudi starostnikov ali koga drugega. Naše želje za novo leto so zelo različne. Kakšen od stanovalcev v domovih starejših si morda želi, da bi lahko pobožal roko svojih ljubljenih, ki jih letos skoraj ni videl. Kdo si želi, da bi bili odrasli bolj razumevajoči, drugi, da bi ga najstniki ne spravljali ob živce, tretji spet, da bi bil uslišan v ljubezni, četrti si enostavno želijo spet enoličnega, normalnega življenja. Ko bodo lahko brez strahu šli v trgovino, na kavo, spiti pivo ali z dobro družbo na pizzo. Morda si kdo želi sveže žemlje, hrenovke, sladoleda, dobre marmelade … Različne želje imamo ljudje.

Preberite si Gral Romana Rozine in njegovo pretresljivo željo.

Danes v časopisu ne boste našli veliko besed o koroni, težkih časih, gnevu, jezi, nemoči … Sprehodimo se v novo kolikor se lahko dobro. In verjemimo, da nas čaka za vrati leta 2021 topel dom, poln hladilnik, obilen pridelek, redna plača, nasmejana lica, dobri koraki, iskrice v očeh, iskreni objemi in nežni poljubi. Pa bo.

Srečno, Zasavke in Zasavci!

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus

Isti avtor