nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Ali pegasti badelj pomaga našim jetrom?

Jetra so izrednega pomena za presnovo in odstranjevanje škodljivih snovi iz našega telesa. Predstavljajo nekakšno »čistilno napravo«, zato moramo skrbeti za njihovo delovanje.  V želji, da bi jetra ohranili čim bolj zdrava, se pogosto poslužujemo metode »razstrupljanja« telesa s pripravki iz pegastega badlja.

Kako pegasti badelj vpliva na delovanje jeter?

Pegasti badelj (Silybum marianum) sodi med zdravilne rastline. Za zdravljenje se uporabljajo le plodovi pegastega badlja, ki vsebujejo učinkovino silimarin. Študije kažejo na protivnetno in antioksidativno delovanje silimarina (ima zaščitni učinek; krepi celično steno jetrnih celic in tako preprečuje vstop toksičnih snovi v celico, ter spodbuja obnavljanje celic). Zaradi teh lastnosti se pegasti badelj tradicionalno uporablja za preprečevanje in zdravljenje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov, pri motnjah delovanj jeter, cirozi in zamaščenih jetrih.

Trenutno ni dovolj znanstvenih podatkov, da bi lahko potrdili, ali pegasti badelj pomaga jetrom ali ne. Številne raziskave, ki so bile opravljene na pegastem badlju, po presoji Evropske agencije za zdravila niso povsem ustrezne. Evropska agencija za varnost hrane še ni odobrila trditev, ki naj bi veljale za pegasti badelj v povezavi s »čiščenjem« jeter. Trditve (pegasti badelj prispeva k razstrupljevalnemu potencialu jeter ter pomaga ščititi jetra, kar poveča telesno prečiščevanje) zaenkrat ne veljajo, saj njihova strokovna in znanstvena utemeljenost še ni bila preverjena.

Katere pripravke s pegastim badljem izbrati?

Na trgu najdemo številna prehranska dopolnila, ki vsebujejo pegasti badelj v obliki kapsul, najdemo pa jih lahko tudi v obliki tekočine (npr. sirupa, soka) ali prahu. Silimarin je slabo topen v vodi, zato uporaba vodnih izvlečkov, kot na primer v obliki čaja, ni najbolj primerna. Prehranska dopolnila so koncentrirani vir hranil, ki ne sme imeti zdravilnih učinkov. Tako lahko pegasti badelj uporabljamo le kot dopolnilo k redni prehrani in ne za zdravljenje bolezni jeter.

Poleg pegastega badlja se za samozdravljenje pri motnjah funkcij jeter in žolčnih poti  pogosto dodajo tudi navadni regrat, rman, artičoka, pelin, rumeni svišč, tavžentroža.

Ali obstajajo neželeni učinki ob jemanju pripravkov pegastega badlja?

Na splošno je uživanje pripravkov iz pegastega badlja varno v priporočenih odmerkih 200-400 mg silimarina na dan (12-15 g suhe rastline oziroma plodov pegastega badlja).

Lahko se pojavijo blažje prebavne motnje (npr. driska). Pegasti badelj lahko sproži alergijsko reakcijo, ki jo spremlja srbenje, izpuščaji, ekcemi in anafilaksija. Previdnost velja, če ste alergični na rastline iz skupine nebinovk (Asteraceae).

Jetra imajo izredno sposobnost obnavljanja lastnih celic. Najboljša pot do zdravih jeter je sprememba življenjskega sloga (zdrava prehrana, zmerno uživanje alkohola, …).

Marko Jurič, mag. farm., Lekarna Pušnik

Previous article
Next article

Isti avtor