Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Išči dobro

Korona. Še kdor nima televizije, ne bere časopisov in se nasploh izogiba novicam, ne more preslišati ali spregledati dogajanj glede tega virusa. Nekaj časa se je po mnogih spletnih straneh in socialnih omrežjih viralno širil graf, ki prikazuje število kršitev pravil korone in koliko od teh je bilo prijavljenih s strani sočloveka.

Jure je presenetil, ko je že dosti za tem rekel, da ni nikjer zasledil tega grafa.

Ob vsem znanju, ki ga premore; ob raznolikih izkušnjah, ki ga gradijo; ob vseh poteh sveta, ki jih je že opravil; ob nenormalno visoki inteligenci, ki jo s pridom izkorišča … včasih ne pozna nekaterih ljudem najbolj vsakdanjih informacij. Na primer te statistike, ki se je po vseh mogočih internetnih straneh vrtela ves mesec.

»Namenoma ne gledam takšnih stvari,« je komentiral, kar je takoj vzbudilo zanimanje tistega dela Petre, ki bi rada razumela način razmišljanja in delovanja ljudi, da dosegajo nadpovprečne vidne dosežke.

»Zakaj pa ne?«

»Ker želim verjeti in videti drugače. Verjamem, da so ljudje dobri. Iz časa korone osebno poznam ogromno lepih zgodb. Še danes mi je toplo pri srcu ob teh zgodbah pomoči, odrekanja, ob zgodbah nesebičnosti. Sploh ne želim izpostaviti ene, toliko jih je. Nisem vedel, koliko dobrih ljudi je okrog nas. Iščem informacije, ki mi to potrjujejo, ostalim informacijam se izogibam.«

»Torej predvidevam, da tudi ne bereš in ne poslušaš dnevnih novic.«

»Ne, res ne. Sicer bi jih verjetno moral vsaj malo …«

»Zakaj? Meni se zdi, da s tem več pridobiš kot izgubiš.«

»Ja, ampak včasih prav hecno izpade, ko me novinar vpraša kakšno trenutno aktualno politično vprašanje, jaz pa debelo gledam, ker nimam pojma, o čem govori.« To mora biti zanimivo. Zadnje čase ga dostikrat vabijo na televizijo, saj prostovoljno pomaga vladi s predlogi za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu.

»Nasploh se mi zdi pomembno, da namenoma usmerjaš misli in iskanje informacij v tisto, kar želiš verjeti, in tako dobiš potrditve tega.«

Indijanci imajo lep rek – pravijo, da ima vsakdo v sebi dva volkova – dobrega in slabega. Prevlada tisti, ki ga hraniš. Tako imamo v sebi vse – kreativnost in pasivnost; egoizem in ponižnost; talente in šibkosti; vero in obup; dobroto in hudobnost. V ospredje lahko damo tisto, kar hranimo, z mislimi in dejanji.

Naslednjič: Mehika

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/


 

Prejšnji članekHelena Blagne v Zagorju
Naslednji članekDanes dogaja