Ivan Berger je skupaj z vnukinjo Nejo ustvaril film o Trbovljah in trboveljskem rudarjenju z naslovom Adijo knapušna – Trbovljam pa Srečno.

Dokumentarec, dolg okrog 45 minut, je zanimiv pogled na razvoj rudarjenja in Trbovelj v času, ko je mesto tako in drugače obvladoval rudnik. Nit pripovedi je v rokah Ivana Bergerja, rudarskega inženirja, ki je bil 35 let sooblikovalec zgodovine rudarjenja, dolga leta je vodil tudi slovenske rudnike rjavega premoga, med katere so spadale tudi trboveljske jame. Za oblikovanje filma pa je poskrbela njegova vnukinja Neja Berger, absolventka AGRFT iz Ljubljane.

Dokumentarni film prikaže poleg zgodovinskih dejstev skozi zanimiv foto material in stare filmske posnetke tudi različne vidike vpliva rudarjenja na razvoj trboveljske doline. Berger je velik poznavalec rudarjenja v Zasavju, pa tudi širše. V filmu opozori na različen odnos oblastnikov do rudarskega Zasavja, razliko med zapiranjem zasavskih rudnikov in rudarjenjem v Šaleški dolini, posledice velike eksploatacije premoga v določenem zgodovinskem obdobju in nepremišljenih odločitvah oblastnikov. Ne ogne se položaja rudarjev v različnih obdobjih.

Avtor razčleni, kako se je ob rudniku razvijalo trboveljsko gospodarstvo, v srednjem delu filma pa opozori tudi na propad trboveljskega gospodarstva po osamosvojitvi Slovenije, ki je bilo deloma posledica propada jugo trga, nekonkurenčnosti, pa tudi tajkunskih prevzemov, nekritičnega zapiranja obratov s strani matičnih firm izven Trbovelj in nesposobnosti prilagajanju novim razmeram. Zadnji del filma se spoprime z aktualnim dogajanjem v Trbovljah, novimi priložnostmi gospodarstva, rastjo novih dejavnosti in firm.

V filmu je nekaj liričnih delov, ki jih pričarajo umetniki, tudi povezanih z rudarjenjem: od literatov, pevcev, muzikantov, še posebej zanimiva pa je izvedba starih knapovskih pesmi, za katero poskrbi kar avtor sam. Film je gledljiv in zanimiv zaradi osebnega pogleda na zgodovino in sedanjost. Še posebna vrednost dokumentarca pa je poleg vsebine tudi tehnična obdelava, ki marsikdaj lepo dopolnjuje pripovedovalca z nizanjem dejstev, ki gledalca dodatno informirajo.

Besedilo in foto: MP

Prejšnji članekdr. Karel Gržan: »Ne jemljimo se preveč resno.«
Naslednji članekVztrajno do ciljev z inovativnostjo in nasmehom