razumemo pa ne najbolje, oziroma prepozno.

Vir

Ne uničite si življenja

Ko ste stari 25 let, ste lahko neumni, to ni problem. Tudi ko iščete službo, je tako. Nimate nobenih izkušenj in ste nekako nevedni. “Ja, ja, saj ste mladi. Ni problema, takšni ste mladi ljudje. Ampak ste polni potenciala.”

Potem pa ste naenkrat ista oseba pri tridesetih. Ljudje niso več tako navdušeni nad vami.

“Pa kaj za vraga ste počeli zadnjih 10 let?”

“Pa, nekako je enako kot pri 22-ih.”

“Ja, ampak niste več stari 22…”

Ste le še stari otroci. In biti star otrok ni u redu. Življenje je trpljenje. OK, nesporno. Ampak, kaj lahko storite glede tega?

Prostovoljno sprejmite življenje in se potrudite premagati trpljenje kot njegovo posledico. To storite zase in za ostale. Na način, ki stvari izboljša za vse. In potem to deluje.

Kako dobro deluje? To lahko ugotovite le tako, da to preizkusite.

Ampak, to je to! Eksistencialni vidik. Dokaz lahko dobite šele takrat, ko ta odnos udejanjite v lastnem življenju. Nihče vam ne more povedati, kako bo to delovalo pri vas.

Odkrivanje in udejanjanje tega je vaša usoda. In sami morate sprejeti odločitve, kako začeti. In ker tega ni mogoče storiti brez predanosti, se je treba najprej posvetiti.

To je dejanje zaupanja, o katerem je Kierkegaard tako vztrajano pisal. Reči morate: “Obnašal se bom, kot da je življenje lepo. Ravnal bom, kot da je resnica pot do razsvetljenja. Ravnal bom, kot da moram poiskati najgloblji možni smisel svojega življenja.”

In obstajajo realni razlogi, da mogoče nič od tega ne boste storili. V resnici pa gre za odločitev. Ampak posledic te odločitve ne morete ugotoviti, dokler je ne sprejmete.

Nekako kot pri poroki. Če mislite, da lahko odidete, niste poročeni. “Ja, ampak moj zakon pač ni uspel.”

Mogoče pa niste bili resnično poročeni. Kajti pravilo je: Ne morete oditi. In to pravilo ima svoj razlog.

Pa ne trdim, da ne obstajajo situacije, kjer bi morale veljati izjeme. Ampak enih iger preprosto ne moreš igrati, če nisi z vsem v igri. ALL IN!

Tudi v življenju je zanimivo, da ste ALL IN. Ne glede na to, kaj počnete, ste v igri z vsem svojim življenjem.

In med tem ko čakate …na nekaj, lahko date vse od sebe. Ali imate kaj boljšega za početi?

Zakaj ne bi izbrali najboljšega, kar lahko počnete? Morda pa lahko prav s tem upravičite svoj ‘bedni’ obstoj.

< 7. NASVET

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject

Prejšnji članekOtvoritev Proletarca
Naslednji članekSi moja nora strast