Slavko Grum je bil zdravnik, pisatelj in dramatik. Po njem je poimenovana Osnovna šola dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, po njem se imenuje tudi ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.

Dr. Slavko Grum se je rodil 2. avgusta 1901 v Šmartnem pri Litiji, kot tretji od štirih otrok Franca in Marije Grum. Zaradi očetove službe so se leta 1906 preselili v Novo mesto, kjer je osnovno šolo obiskoval v frančiškanskem samostanu.

V Novem mestu je končal tudi gimnazijo. Po maturi se je, čeprav sta ga starša prepričevala, naj gre študirat teologijo, vpisal na študij medicine na Dunaju. Bil je dobro seznanjen s psihoanalizo, kar je vplivalo tudi na njegovo pisanje. Tudi sam se je soočal s težavami, trpel je za psihosomatskimi motnjami, zapadel je v eksistenčno krizo in postal odvisen od kokaina.

Obvezni staž je začel opravljati leta 1926 v ljubljanskih bolnišnicah. Delal je v bolnici za ženske bolezni in na psihiatrični kliniki. Želel je delati v domači bolnišnici, a so njegovo željo po premestitvi zavrnili.

Najbolj znano literarno delo dr. Slavka Gruma je drama Dogodek v mestu Gogi, ki jo uvrščamo v vrh slovenskega ekspresionizma. V Beogradu je zanjo prejel drugo nagrado, Narodno gledališče v Ljubljani pa je leta 1929 zavrnilo uprizoritev.

Leta 1946 je skušal storiti samomor. Tri leta kasneje in dan po svojem 48. rojstnim dnevu, je zaradi raka na jetrih umrl v izolirnici v Zagorju. Pokopan je v Šmihelu pri Novem mestu.

Knjižnica Litija je ob 70. obletnici njegove smrti včeraj pripravila sprehod po Grumovem Šmartnem.

MD

Foto: arhiv Wikipedije