Kozarcev za vlaganje v naših domovih običajno ne manjka. V njih kupujemo marmelade, namaze, vložnine … in večini jih je verjetno škoda vreči stran, čeprav ne veste čisto, kaj bi z njimi počeli. Danes predstavljamo sedem načinov, kako kozarec za vlaganje »rešiti« pred košem za recikliranje.

Kava in ostale pijače na poti. Kozarec za vlaganje lahko služi kot potovalni lonček, iz katerega se lahko odžejate na poti. Le opozorilo: vročo tekočino je treba v kozarec nalivati počasi ali pa kozarec predhodno segreti, saj bo sicer počil.

Ostanki hrane. Če vam je od kosila ostalo nekaj testenin z omako, jih pospravite v kozarec za vlaganje in jih postavite v hladilnik. Tam vas bodo ostanki hrane počakali do naslednjega obroka, lahko pa jih vzamete tudi s sabo kot malico.

Kozarci za pitje. Ne le na poti, iz kozarcev za vlaganje lahko pijete tudi doma. Običajno so trpežnejši od navadnih kozarcev, poleg tega pa ga verjetno ne boste pogrešali, če se kakšen razbije. Zato so idealni za majhne otroke in za uporabo na piknikih, kjer zaradi veselega vzdušja rado pride do nesreč.

Vaze. Ko ne najdete vaze za sveže cvetje, je kozarec za vlaganje super rešitev. Nekateri kozarci so prav posebni in lepši od kupljenih vaz.

Sveče iz ostankov voska. Če imate doma več sveč, od katerih je ostal samo še vosek, lahko tega pretopite v novo svečo, ki jo vlijete v kozarec za vlaganje. Enako kot pri kavi, vroč vosek v kozarec nalivajte počasi, da ne bo počil.

Pribor za šivanje. Sami si lahko izdelate potovalni pribor za šivanje. V manjši kozarec dajte nekaj bucik in šivank, naprstnik in majhne škarjice ter več barv sukanca, navitega na koščke kartona.

Embalaža za domače kozmetične izdelke. Če si sami izdelujete svoje pilinge, balzame in podobno, je lahko nizek kozarček za vlaganje praktična in dekorativna embalaža, v kateri lahko izdelek podarite ali se z njim razvajate sami. Tako kot pri vseh ostalih predlogih tudi pri tem kozarec pred uporabo dobro operite, da ne bo vaš pomirjujoči doma izdelan balzam za telo dobil vonja po kislih kumaricah.

MD

Foto: arhiv Savus