Vsak teden vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes vam predstavljamo Pabla Agostina Garellija.

Pablo Agostini Garelli je bil rojen leta1960 v Buenos Airesu v Argentini. Je italijanskih korenin in od leta1988 živi in dela v mestu Castelnovo del Friuli v Italiji. Na šoli Escuella De Bellas Artes Manuel Belgrano v Buenos Airesu je končal magistrski študij risanja. Je redni profesor kiparstva na šoli Escuela Prilidiano Pueyredon. Prav tako vodi različne tečaje s področja risanja in stripa.

Umetniško delovanje Pabla Avgusta Garellija temelji na njegovih izkušnjah pri obdelovanju kamna, marmorja, terakote, kovine, izkušnjah z eksperimentalnimi tehnikami in recikliranjem. Vodi tečaje različnih projektov in realizacijo del ENAIP v Pordenonu, Italija. Sodeluje tudi na različnih domačih in mednarodnih simpozijih s področja likovne umetnosti.

Za realizacijo svoje ideje je kipar izbral navaden kos siporeksa, ki ga je z različnimi postopki in precizno obdelavo oblikoval v končni izdelek, bolj podoben obdelanemu kamnu kot plinobetonu. Pokončni kubus v obliki kvadra je po vertikali s perforiranjem razdelil na dva neenaka dela. Negativni prostor, ki je na ta način nastal, ima dvojno funkcijo. Na eni strani njegova navidezna smer v obliki kontraposta prispeva k čvrsti in uravnolteženi statiki nastale forme, po drugi strani pa znatno poveča občutek njene lahkotnosti. Dokaj jasne antropomorfne karakteristike napeljujejo na možnost, da si nasproti stojita dve figuri. Še več, ker je ena od njih opazno masivnejša in je njena forma obdelana v bolj robati maniri kot druga, lahko domnevamo, da gre za moškega in žensko. Podrobnejša vsebinska formulacija je sicer stvar avtorja, vendar se sam ne morem znebiti občutka, da nam Garellijevo delo prikazuje romantično atmosfero, v kateri je moč prepoznati erotični pridih.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek