Ko izvemo, da so otroka ujeli pri goljufanju, smo lahko upravičeno razočarani. Ne glede ali gre za goljufanje pri testu ali kršitev športnih pravil, je dobro, da te stvari jemljemo resno. Težava je seveda v pomanjkanju samozavedanja na naši strani.

Foto RODNAE Productions

Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Bill Russell (ameriški košarkar in trener) opozoril na absurdno hinavščino, s katero ocenjujemo univerzitetne športnike. “Športnike ujamejo pri goljufanju, učitelji, trenerji in ostali člani univerze pa z dolgim obrazom rečejo: “Kakšen hinavec. Goljufal je,” je zapisal Russell.

Toda pravo vprašanje, ki bi si ga ti ljudje morali zastaviti o nekom, ki so ga ujeli pri goljufanju, je: “Kje se je naučil goljufati?” In odgovor je očiten: pri taistih ogorčenih ljudeh.

. . .

Enako velja za naše otroke. Naučili so se kričati … od nas. Od nas so se naučili skrivati svoje napake, namesto da bi jih priznali. Od nas so pobrali, da je svet krut in zmaga pomembnejša od načel.

Pa vaši otroci niso neumni. Vedno opazujejo. Če ne želite, da postanejo goljufi, jim pokažite, kako izgleda pošteno življenje – pokažite, kako je videti zavračanje bližnjic in konkurenčne prednosti.

Pokažite jim, kaj pomeni spoštovanje pravil. Pokažite jim, da jih imate radi zaradi njih samih in ne zaradi njihovih ocen, uspešnosti ali uvrstitve.

Znano, zdaj že klišejsko opozorilo, ki ga pogosto (napačno) pripisujejo Gandiju, pravi, da moramo biti sprememba, ki jo želimo videti v svetu.

. . .

Ni zanesljivejšega načina za pozitivne spremembe kot to, da otrokom s svojim zgledom posredujete prave vrednote, saj bodo oni tisti, ki bodo ta načela prenesli v naslednjo generacijo in naprej.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)
Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb