V Zasavju se bo tudi danes precej dogajalo. V Trbovljah bodo obeležili 110 let uspešnega dela Planinskega društva Trbovlje. Oglejte si, kaj še prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 9. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 1300 in 1700 metri. Zvečer bodo padavine prehodno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11 °C.

Jutri bo oblačno, padavine se bodo čez dan znova okrepile. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo pričela spuščati. Zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. Temperature bodo od 1 do 6 °C.

V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale. V ponedeljek se bo deloma zjasnilo. Jutro bo mrzlo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Planinsko društvo Trbovlje

Praznovanje 110-letnice

Planinsko društvo Trbovlje bo danes obeležilo 110 let delovanja društva s prireditvijo v predavalnici Delavskega doma Trbovlje ob 17. uri. “Za nami je 110 uspešnih in na trenutke tudi težkih let našega delovanja, ponos in veselje ob obletnici pa bi radi delili z vsemi, ki podpirajo naše delo,” je v vabilu zapisal predsednik PD Trbovlje Matjaž Kilar. Na vabilo pa so člani PD Trbovlje dodali še verze Vere Pipal: “Mrzlica Kumu pripoveduje letos jeseni, da stp deset let praznuje odkar so ji prvo kočo zgradili, z lesom obili, s skodli pokrili.”


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Obuti maček: zadnja želja

ob 17.00 uri

Ameriška animirana komična pustolovščina, režija Joel Crawford

Po več kot desetletju DreamWorks Animation predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko drzni razbojnik Obuti maček odkrije, da sta njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti terjali svoj davek. Zapravil je namreč osem od svojih devetih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da dobi vsa svoja življenja nazaj, se bo odpravil na svojo največjo misijo doslej. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Delavski dom Trbovlje – kino

Priznaj, Fletch

ob 17. uri

Ameriška komična kriminalka, izvirni naslov Confess, Fletch (2022), režija Greg Mottola, scenarij Zev Borow, Gregory McDonald, Greg Mottola, igrajo Jon Hamm, Marcia Gay Harden, Kyle MacLachlan, Roy Wood Jr., Annie Mumolo, Ayden Mayeri, Lorenza Izzo …

Jon Hamm zaigra izjemno šarmantnega in neskončno težavnega Fletcha, ki med iskanjem ukradene umetniške zbirke postane glavni osumljenec v primeru umora. Kako naj dokaže svojo nedolžnost? Morilec je nekdo od štirih osumljencev – ekscentrični trgovec z umetninami, grofica, nora soseda in Fletchevo italijansko dekle. Kriminal pravzaprav še nikoli ni bil tako neorganiziran.

 


Ona ve

ob 19.00 uri

Ameriška drama, režija Maria Schrader, igrajo Carey Mulligan, Zoe Kazan.

Drama z naslovom Ona ve razkriva zgodbo o spolnih zlorabah v Hollywoodu. Drama je posneta po knjigi She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement, ki sta jo izdali raziskovalni novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta si za poročanje o spolnih škandalih hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina prislužili Pulitzerjevo nagrado.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Jože Zakovšek

Na današnji dan je leta 1964 v Ljubljani umrl slovenski učitelj in surdopedagog (strokovnjak za delo z gluhimi in naglušnimi) Jože Zakovšek. Rodil se je 26. novembra leta 1910 v Zagorju ob Savi. Zaradi delovanja v OF so ga Italijani odpeljali v taborišče Gonars. Po vrnitvi je bil od konca 1943 član KPS Ljubljana – center, ponovno so ga aretirali in poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, preživel je in dočakal osvoboditev taborišča. Do leta 1964 je tudi predaval zgodovino razvoja surdopedagogike na oddelku za defektologijo Višje pedagoške šole, ki so ga na njegovo pobudo ponovno odprli. Velike zasluge ima za izgradnjo novega Zavoda za usposabljanje slušno in govorno prizadetih na Vojkovi ulici v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekPetdeseti mednarodni karate turnir
Naslednji članekSlovenci z zmago potrdili nastop na EP