Rezultate letošnjega izbora najboljših zasavskih turističnih prireditev in turističnih točk so podelili v soboto, 14. septembra, v Hočijevi galeriji v Hrastniku. Največ točk sta prejela Letno kopališče Trbovlje in Zagorska noč, ki sta prejela priznanje Zlati kuolm. Prireditev pripravljajo Zasavske onlajn novice.
»Prireditev Zlati kuolm je leta 2017 pod okriljem zasavskega spletnega portala ZON.si nastala v želji, da bi domačini, Zasavci pričeli razmišljati o svojem kraju kot o izjemni turistični destinaciji. Imamo neverjetne planinske destinacije, čudovite razglede, imamo rudniške rove in imamo neraziskane jame. Imamo letni in zimski bazen, imamo parke, športno-rekreacijske površine, imamo kolesarske steze in električna kolesa. Pa še in še …vse to imamo v Zasavju. Pogosto pa nam manjka samozavesti povezane z opisovanjem naših prečudovitih krajev. In to je tisto, kar želimo nadgraditi,« pravi urednica Zasavskih onlajn novic Neža Šabanovič Grmšek.
Po več kot tisoč oddanih glasovih so izbrali finaliste, ki jih je s točkami nato razvrstila komisija iz vseh zasavskih občin. Na spletnem portalu Zasavske onlajn novice so bralci glasovali za najboljšo turistično točko in najboljšo prireditev. Pet finalistov v vsaki kategoriji z največ točkami so predložili komisiji, ki je podelila točke.
Priznanje Zlati kuolm 2024 za najboljšo turistično točko je prejelo Letno kopališče Trbovlje, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Rudnik Sitarjevec in Rudarska tura Hrastnik. Zasavci so kot najbolj priljubljeno prireditev izbrali Zagorsko noč, tik za petami so s srebrom domov odšli Štički, tretje mesto med prireditvami pa je pripadlo Festivalu Funšterc.
»Ko smo z Zlatim kuolmom pričeli, smo stežka našli 10 turističnih točk, da to niso bile planinske koče ali eden od zasavskih hribov. Letos so jih naši bralci le v nekaj dneh predlagali skoraj 40. In z gotovostjo trdim, da jih je vsaj še enkrat toliko – in to res dobrih in zanimivih. Očitno je naša ideja padla na plodna tla,« je o izboru za Zlati Kuolm še povedala Neža Šabanovič Grmšek.
Savus
Foto: Branko Klančar