S pregovorom »vsaka kriza je tudi seme priložnosti« se zagotovo strinja tudi Toni Ulčar. Študent strojne fakultete in teniški navdušenec je v času strogih koronskih omejitev prav milo pogledoval na prazna teniška igrišča. Prepovedano druženje ni zajemalo igranja. Za soigralca si je najprej izbral klasičen teniški top – napravo, ki izstreljuje teniške žogice. Prijeten soigralec, ubogljiv, tih in neutruden, a tudi dolgočasen in tog.

A bi se dalo kako drugače?  Toni je doma zasnoval teniški top, ki bi se premikal po igrišču in nadomestil igranje s soigralci. V domači sobi je izdelal prvi delujoč prototip, imenoval ga je Sportbot. »Ime združuje moji dve strasti – šport in robotiko.« Sportbot je zmožen premikanja po teniškem igrišču in izstreljevanja žogic različnih hitrosti, višin in rotacij. Z mobilno aplikacijo ga lahko poljubno in enostavno sprogramiraš. Najnaprednejša funkcija je Play a match (Igraj tekmo), pri kateri se Sportbot sam odloči, kam se bo premaknil in kakšno žogico bo izstrelil. Z njim igraš kot bi imel pred seboj pravega soigralca. Vrhunsko!

Prodaja Sportbotov se je že pričela. Toni zaključuje razvoj in postavlja procese za proizvodnjo ter zagotavljanje kvalitete, da bo lahko zadostil večjim naročilom. Sportboti so trenutno na voljo le v omejenih količinah na Sportbot.tech.

Ko Tonija vprašamo, kaj bi svetoval tistim, ki imajo zaenkrat zgolj idejo, nekaj časa kar molči. Zadržano. Nato skromno reče: »Ne vem, kar bom rekel, bo zelo generično … Treba je vztrajati. Pa verjeti vase. Ko si zadaš nek projekt, ga spelji do konca. Pri tem pa poskrbi, da lahko z njim izboljšaš ali olajšaš življenje drugih.«

Kako lahko pomaga Mesto Akrobatov? Dewesoft je dal svojo merilno napravo,  v Katapult Metalu varijo in pripravljajo aluminijaste kose, mentorji pomagajo pri pisanju kode in načrtovanju elektronskih vezij … Predvsem pa mu želijo, da prvi mobilni teniški top na svetu revolucionira teniško igro in navdahne čim več ljudi.

PR objava


Aktivnosti Katapulta v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata RS in EU iz EU sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje EU kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si


 

Prejšnji članekGasilci so posredovali
Naslednji članekMoto avan-tura Azija 2022 – 14