Konec januarja je odstopil predsednik vlade Marjan Šarec. S padcem vlade in razpustitvijo državnega zbora so mesta v njem izgubili tudi zasavski poslanci Ivan Hršak, Soniboj Knežak, Nina Maurovič in Primož Siter. Vprašali smo jih, kaj bo po njihovem padec vlade pomenil za Zasavje in kaj za njih same.

Ivan Hršak, poslanec DeSUS, Hrastnik:

Kako komentirate trenutno politično situacijo pri nas?

Vlada RS je padla, ker je premier Marjan Šarec nenadejano in nenapovedano sam odstopil. Da bo odstopil, ni povedal nikomur, niti predsednikom koalicijskih strank, baje pa so tudi poslanci LMŠ to izvedeli nekaj minut pred njegovim odstopom. Tako da je bil njegov odstop popolno presenečenje za prav vse. Dejstvo je, da za njegov odstop niso krivi njegovi koalicijski partnerji, kot jih premier obtožuje, ampak mora vzrok iskati v dejstvu, da so ga zapustili njegovi najbližji sodelavci (vsi iz kvote LMŠ), »pika na i« pa je bil odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja.

Za izhod iz te neprijetne politične situacije sta dva izhoda: predčasne volitve  ali pa oblikovanje nove koalicije iz trenutne zasedbe DZ in oblikovanje nove vlade.

Za Slovenijo je vsekakor boljša izbira, da bi se tvorila neka nova koalicija in vlada, kajti predčasne volitve bi povzročile težave Slovenije na mednarodnih finančnih trgih (višje obrestne mere) in časovni vakuum najmanj šestih mesecev brezvladja. In veliko vprašanje je, če bi dobili novo vlado po predčasnih volitvah pred “počitnicami”. Sploh pa je vprašanje, kakšno novo vlado bi dobili, glede na dejstvo, da bi bili rezultati predčasnih volitev zelo podobni, kot na zadnjih volitvah. Kot sedaj kažejo razmerja v DZ, bi lahko dobili novo vlado brez predčasnih volitev.

Kaj bo po vašem mnenju padec vlade pomenil za Zasavje?

Moje mnenje je, da posebnega vpliva na Zasavje padec vlade ne bo imel.

Kaj bo padec vlade pomenil za vas?

Padec vlade tudi name ne bo imel posebnega vpliva. Kajti padcev vlad sem jaz osebno že navajen. V mojih treh mandatih (od 2011 dalje) so padle že štiri vlade (če tu štejemo tudi že prvi dan konstitutivne seje DZ 21. decembra 2011, ko Zoran Jankovič ni bil sposoben oblikovati koalicije), nato je padla vlada Janeza Janše v letu 2013, v letu 2014 pa vlada Alenke Bratušek, v letu 2018 pa še vlada Mira Cerarja.

Soniboj Knežak, poslanec SD, Hrastnik:

Kako komentirate trenutno politično situacijo pri nas?

Odstop Levice in razpad ožje ekipe Marjana Šarca sta povzročila razpad vlade. Nenapovedan odstop Marjana Šarca je bil v slogu njegovega vodenja vlade, brez komunikacije s partnerji koalicije, baje, da je tudi svoje poslance o odstopu obvestil par minut pred tiskovno konferenco. Tovrstno vodenje je bilo verjetno tudi razlog, da ga zapušča njegova najožja ekipa.  Kot trenutno kažejo dogajanja v parlamentu je s tem odstopom omogočil prevzem vlade Janezu Janši, ki se kaže kot alternativa predčasnim volitvam.

Kaj bo po vašem mnenju padec vlade pomenil za Zasavje?

Padec vlade ne bo pomenil nič posebnega za Zasavje se bo pa formiranje nove vlade, pa naj si bo to z novo koalicijo obstoječega parlamenta ali s predčasnimi volitvami poznalo pri delovanju vsem občinam. Tik pred sprejetjem je namreč kar nekaj zakonodaje pomembne za lokalne skupnosti, ki pa bodo naslednje mesece obležale v predalih.

Kaj bo padec vlade pomenil za vas?

Sam se tako kot stranka Socialnih demokratov zavzemam za predčasne volitve. Naj volivke in volivci odločijo o novi sestavi parlamenta.

Nina Maurovič, poslanka LMŠ, Hrastnik:

 Kako komentirate trenutno politično situacijo pri nas?

Za LMŠ so v trenutnih političnih okoliščinah najboljša izbira za državo predčasne volitve, saj je najbolj pošteno da ljudje izrazijo svojo voljo in se nato oblikuje novo koalicijsko partnerstvo. V kolikor pa se bo oblikovala nova desna vlada, te vlade ne bomo podprli,  ne glede na predlaganega mandatarja, in bomo delovali v opoziciji.

Kaj bo po vašem mnenju padec vlade pomenil za Zasavje?

Četudi  trenutna vlada opravlja le tekoče posle, s tem ni ogrožena stabilnost  države in gospodarstva. Proračuna za leti 2020 in 2021 sta sprejeta, in poleg zakonskih obveznosti omogočata izvajanje mnogih razvojnih, infrastrukturnih ter socialnih politik. Poleg tega imata proračuna v obeh letih presežek in sta bila sprejeta v skladu s fiskalnim pravilom. Za LMŠ so v trenutnih političnih okoliščinah najboljša izbira za državo predčasne volitve.  Najbolj pošteno je, da ljudje izrazijo svojo voljo in se nato oblikuje novo koalicijsko partnerstvo s prepričljivo in močno večino za nadaljevanje nekaterih ključnih projektov, kamor nedvomno  sodi zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, stanovanjski zakon, uvedba poroštvene sheme za mlade  ter ustanovitev demografskega sklada.

Kaj bo padec vlade pomenil za vas?

Če pride do predčasnih volitev, bom na njih vsekakor ponovno kandidirala. Če pa pride do oblikovanja nove koalicije znotraj obstoječega državnega zbora, se bom od poslanske funkcije poslovila, saj se bo v Državni zbor vrnil  minister Rudi Medved. V tem primeru bom nadaljevala svojo podjetniško poslovno pot.

Primož Siter, poslanec Levice, Trbovlje:

Kako komentirate trenutno politično situacijo pri nas?

Odstop premiera Šarca razumemo, saj vlada ni bila sposobna izvesti politik, ki jih je obljubila, torej gradnje manjkajočih 10 tisoč stanovanj, odprave čakalnih vrst v zdravstvu, dviga pokojnin in zagotovitve dolgotrajne oskrbe, kvalitetnih in dobro plačanih delovnih mest, ter razvojnega in zelenega preboja. Dlje kot je trajal mandat vlade, bolj je začela kazati svoj obraz stara politika kadrovskih kupčkanj in privatnih interesov. V Levici pa smo v zadnjem letu in pol dokazali, da so spremembe mogoče. Poskrbeli smo za dvig minimalne plače, izboljšanje položaja najranljivejših in prvič v zgodovini pripeljali odločanje o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v Državni zbor. Na vsaki od teh točk smo se soočali s silovitim nasprotovanjem gospodarskih zbornic, zavarovalniških lobijev in drugih interesnih skupin, kar nas ni odvrnilo in nas ne bo niti v prihodnje.

Kaj bo po vašem mnenju padec vlade pomenil za Zasavje?

Roko na srce, vlada v odhodu, kljub dobri kadrovski zasedbi Zasavčanov v njenih vrstah, reševanje glavnih izzivov Zasavja ni postavila na seznam svojih prioritet. Ključna vprašanja ostajajo odprta; nenadzorovana deponija filtrskega pepela, nesanirane degradirane površine RTH in nevarnost njihove nepremišljene razprodaje, visoka stopnja socialne izključenosti med Zasavčankami in Zasavčani, pomanjkanje neprofitnih stanovanj in tako naprej. Izzivi torej, ki jih lahko reši politika z nekaj volje. V tem mandatu smo v Levici podali množico pobud za reševanje teh problemov, a čas, ki je pred nami, bo ta status quo samo podaljšal.

Kaj bo padec vlade pomenil za vas?

V Levici se nadejamo predčasnih volitev. Na volitve smo pripravljeni. V njih vidimo priložnost za spremembo razmerij moči in za krepitev progresivne politike. Politike, ki se bo zmožna lotevati tako problemov, s katerimi se dnevno spopadajo prebivalci in prebivalke Slovenije, kot tudi okoljske krize, ki grozi nam vsem.

V kolikor se bom odločil za vnovično kandidaturo na predčasnih volitvah, se bom v prihodnjih mesecih osredotočil na kampanjo, ki bo v celoti predstavila delo in program Levice, tudi na področju reševanja zasavskih izzivov.

Martina Drobne

Foto: arhiv DZ RS