V Hrastniku, Trbovljah in Zagorju so včeraj pripravili slavnostne prireditve ob občinskem prazniku. Na prireditvah, ki jih je spremljal kulturni program, so najuspešnejšim kulturnikom podelili priznanja in nagrade – priznanje 8. februar je v Hrastniku prejelo pet kulturnikov, v Trbovljah so podelili eno nagrado Tončke Čeč, v Zagorju pa tri plakete in priznanja dr. Slavka Gruma. V Zagorju in Trbovljah so odprli tudi dve slikarski razstavi.

Foto: Branko Klančar

V Hrastniku sta priznanja 8. februar v Delavskem domu Hrastnik podelila župan Hrastnika Marko Funkl in predsednica Zveze kulturnih društev Hrastnik Jasmina Janjić. Priznanja so prejeli Zora Kaluder za uspešno udejstvovanje na področju lutkarstva, Lilijana Oplotnik za dolgoletno predano in požrtvovalno delo v ZKD Hrastnik, Karmen Pevec za aktivno in predano delo v Steklarski godbi Hrastnik ter Martin Tušek in Tomaž Udovč za dolgoletno in uspešno udejstvovanje v Steklarski godbi Hrastnik.

Slavnostni govornik na proslavi je bil Branko Potočan, nastopili pa so Ditka, Feri Lainšček in Gorazd Čepin ter povezovalec Jože Bovhan.

Foto: arhiv DDT

V Trbovljah so na prireditvi ob kulturnem prazniku v Delavskem domu Trbovlje podelili nagrado Tončke Čeč, ki jo je za izjemne posamezne umetniške in kulturne dosežke v občini in zunaj nje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu občine prejel Aljaž Bastič. Nagrado mu je podelila podžupanja Trbovelj Maja Krajnik.

Zbrani so na prireditvi lahko slišali Zdravljico, nastopili pa so še plesna skupina B-boy, MePZ Prosavus in recitatorji Bogdan Barovič, Rok Kreže in Vasja Čede Bohorč. Prireditev je povezovala Kaja Čop. Zbrani so si ogledali tudi kratek odlomek iz Bastičevega muzikala Butalci.

Tudi v Kulturnem centru Delavskega doma Zagorje je včeraj potekala slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo plaket in priznanj dr. Slavka Gruma. Seznam nagrajencev je v dolgih desetletjih že presegel število dvesto, včeraj pa so se na seznam vpisala še tri sveža imena.

Foto: Robi Verbajs / arhiv Občine Zagorje

Rudi Medved je prejel plaketo za njegov organizacijski in avtorski prispevek na področju kulturnega dogajanja v občini Zagorje in tudi širše, Andreja Ravnikar in Blaž Rojko pa zaradi angažmaja in dosežkov na področju glasbenega dogajanja v občini Zagorje in širše.

Plakete in priznanja dr. Slavka Gruma je nagrajencem podelil župan Zagorja Matjaž Švagan. Obiskovalce slavnostne akademije je nagovoril prejemnik nagrade Prešernovega sklada gospod Dušan Kastelic. Za glasbeni program pa so poskrbeli Pihalni orkester SVEA Zagorje, gledališka skupina OŠ Ivana Kavčiča, Ženska vokalna skupna Iris, Flora & Paris ter Rock Ivančki OŠ Ivana Skvarče.

Foto: arhiv DDT

Pred občinskima proslavama so v Trbovljah in Zagorju odprli tudi dve zanimivi razstavi. V Trbovljah so v galeriji Delavskega doma Trbovlje pripravili razstavo Bogdana Baroviča ob 25 letnici slikarskega ustvarjanja. Barovič se je v življenju ukvarjal z marsičim, slikarstvo pa je njegova velika ljubezen. Kot slikar samouk sta mu znanje in podporo dajala Janez Knez in Severina Šprogar Trošt. Na otvoritvi je zbrane pozdravil tudi minister za kulturo RS Zoran Poznič, slikarja je predstavil Bogdan Šteh, za kulturni del programa po so poskrbeli trije bratje Bebar, učenci čela na Glasbeni šoli Trbovlje.

Foto: arhiv Savus

V Zagorju pa so v galeriji Medija odprli zanimivo posthumno razstavo Milana Rijavca, ki je umrl pred dvema letoma. Rijavec je dobri dve desetletji deloval v Zasavju (v Trbovljah) kot likovni pedagog in slikar, bil je tudi med pobudniki slikarske kolonije Zagorje – Izlake. V Zagorju je zbrane pozdravil Milan Razboršek, o avtorju razstave pa je spregovoril Aleš Leko Gulič. Za kulturno kuliso so poskrbeli saksofonisti Eva Domadenik, Julija Sluga in profesor Uroš Razpotnik iz Glasbene šole Zagorje. Otvoritve sta se udeležila tudi Rijavčeva sinova Mihael in Stane Rijavec.

MD in MP

Naslovna fotografija … Foto: arhiv Savus