Člani OZSČ Zagorje ob Savi so se na povabilo OZSČ Maribor udeležili spominske slovesnosti ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov. Slovesnost je potekala 22. maja, na njej pa je sodelovalo nekaj članov OZSČ Zagorje ob Savi.

Slovesnost vse od leta 1992 vsako leto organizira OZSČ Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor in TD Pekre v spomin na Pekrske dogodke 23. maja 1991. Takrat so pripadniki enot Jugoslovanske ljudske armade obkolili pripadnike 710. učnega centra Teritorialne obrambe in takrat je tudi padla prva žrtev osamosvojitvene vojne.

Govornica na proslavi je bila Magdalena Tovornik, tedanja županja mesta Maribor, ki je poudarila naslednje: »Vsi pravni, organizacijski in drugi temelji nove države so res nastajali v pristojnih republiških službah in parlamentu v Ljubljani. A tukaj, ob vznožju pohorskih gozdov, kjer je zemlja še vedno prepojena s krvjo številnih domoljubov partizanov, ki so 50 let prej obležali pod streli nekega drugega okupatorja, so ljudje takoj prepoznali nevarnost in zmogli dovolj moči za upor proti JLA, ki je tisti dan 23. maja sklenila grobo ustaviti načrtovano pot do samostojne Slovenije.«

Prisotne je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, zaključni nagovor pa je imel predsednik republike Borut Pahor. Slovesnost je povezoval vsestranski Jure Ivanušič. Po slovesnosti so se pohodniki odpravili na tradicionalni krožni pohod Pekre – Vojašnica generala Maistra – Pekre. Na žalost zaradi epidemioloških ukrepov ni bil mogoč ogled Vojašnice generala Maistra, udeleženci pa so si lahko ogledali spominsko razstavo v centru Pekre, ki je bila pripravljena v spomin na dogodke izpred 30 let.

Savus

Foto: arhiv OZSČ Zagorje


 

Prejšnji članekKljub koroni vzpodbudni gospodarski rezultati
Naslednji članekAkrobati