»Ko sem se leta 1995 včlanila v društvo, sem na videz poznala samo pet oseb z motnjo v duševnem razvoju, zato na prvem srečanju nisem mogla verjeti očem, da jih je v Zagorju res toliko. Bilo jih je več kot sto,« pravi Darja Zupan, od leta 2013 predsednica društva Sožitje Zagorje. In prav na področju odpravljanja predsodkov in strahu je društvo v prvih letih storilo največ, svoje poslanstvo v vse večjem obsegu pa opravlja še danes. Osebam z motnjami v duševnem razvoju in njihovim družinam pomaga aktivno vključevanje v vsakdanje življenje.
V zagorskem društvu je vključenih 177 oseb, od katerih jih ima 59 motnjo v duševnem razvoju. »Te osebe so večinoma vključene v VDC Zagorje ob Savi in OŠ dr. Slavka Gruma,« pravi Zupanova in dodaja, da izvaja društvo vsako leto več programov, na zvezni in lokalni ravni. »Naši člani se lahko udeležijo vikend seminarja, učnih delavnic v okviru vseživljenjskega učenja, izobraževalnih programov, programov ohranjanja psihofizičnega stanja oseb z motnjo v duševnem razvoju in različnih rehabilitacijskih programov. Članom želimo s čim bolj kvalitetnimi programi pomagati pri premagovanju vsakodnevnih težav, s katerimi se soočajo sami in njihovi svojci.«

Člani društva bodo nastopili tudi v kulturnem programu prireditve, ki jo bo društvo Sožitje Zagorje ob svoji 40-letnici pripravilo 3. decembra ob 17. uri v Delavskem domu Zagorje.

TPK

Prejšnji članekDelili kondome
Naslednji članekNovoletno drevesce posekano