Tudi v Sloveniji si v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdravstveni domovi in druge organizacije prizadevajo za preprečevanje novih okužb in spodbujanje odgovornega vedenja, testiranja in zdravljenja. V ta namen potekajo danes, predvsem v šolah, informativne aktivnosti.
Kot nam je povedala Zdenka Deželak, pomočnica direktorja za zdravstveno nego v ZD Trbovlje, so danes v zdravstvenem domu še dodatno na ogled informativni plakati in tudi kondomi. »Te sem prinesla danes tudi v OŠ Trbovlje, kjer sem prek trboveljskega rdečega križa predavala devetošolcem. Beseda je tekla o prvi pomoči, a tudi o mednarodnem dnevu boja proti aidsu. Vsi učenci so nosili rdeče pentlje, kar pomeni, da so jih o namenu današnjega dne že poučili tudi učitelji. Rekla bi, da se ozaveščenost glede preventive tudi v Zasavju povečuje, sploh če se posvečamo informiranju mladih, ki so na pragu spolno aktivnega življenjskega obdobja.«

V okviru boja proti aidsu so predavanja potekala tudi na OŠ narodnega heroja Rajka v Hrastniku in nekaterih zagorskih osnovnih šolah, mladim in občanom pa je danes prek zdravstvenih domov na voljo tudi več informativnega gradiva in tudi kondomov.

TPK