V soboto, 10. avgusta 2019, je OZSČ Bela Krajina že 21. leto organizirala spust po mejni reki Kolpi. Petič so spust izvedli kot krovni dogodek ZSČ v sodelovanju s Hrvatskim časničkim zborom Karlovačke županije. Tega dogodka so se udeležili tudi člani Občinskega združenja slovenskih častnikov Zagorje ob Savi.

Zbrali so se na slovenski strani v kraju Adlešiči. Sodelovalo je 150 udeležencev s 17 rafti. Trije zagorski častniki in ena častnica so se odločili za spust po Kolpi. Že na avtobusu so se zbrali skupaj, poročajo, in se poimenovali Mornariški oddelek, da so se med dolgo vožnjo do Adlešičev dodobra pomenili o načinu veslanja, taktiki prečkanja jezov, ter kaj od opreme se vzame na raft in kaj se lahko pusti na avtobusu. Očitno so se vse natančno dogovorili, ker na samem spustu od starta iz kampa Stari pod v Adlešičih do izkrcanja v Pravutini na Hrvaškem niso imeli nobenih problemov. Celo plovbo so se držali prvih v skupini, razen med postanki, ko so si vzeli čas za hlajenje s »špricerji« ali s »špricanjem«, kot so hudomušno opisali, so nekaj raftov spustili naprej. Ampak zamujeno so hitro nadoknadili ter srečno prišli do cilja, kjer so složno izvlekli plovilo iz vode in šli še malo plavat.

Večina članov je šla z avtobusi na izlet na Hrvaško, kjer so obiskali Karlovac in si ogledali Muzej domovinske vojne na Turnju. V Pravutini, na prireditvenem prostoru, so se zbrali vsi udeleženci. Sledila je skupna analiza dogodka in druženje, ki so ga organizirali hrvaški častniki, ki so pripravili tudi pogostitev.

Savus

Fotografije: Hinko Palčič in Franc Lekše