Zagorje je v začetku avgusta postalo bogatejše za informacijsko tablo v Evroparku z naslovom: Rudarjenje v Zagorju  1755 – 2005 in za informacijsko tablo Naselje Na šahtu – krušna peč.

Prireditev ob otvoritvi obeh tabel so člani društva RMED srečno Zagorje 3. avgusta pripravili v naselju Na šahtu v Kisovcu. Prireditev sta obiskala direktor občinske uprave Matej Drobež in predsednik Krajevne skupnosti Kisovec Loke Marjan Kovač. Drobež je kot predstavnik občine pohvalil prizadevanja društva in poudaril, da so na pravi poti, ki vodi k razvoju turizma v občini.

Pred svečano otvoritvijo v Kisovcu so člani društva RMED srečno Zagorje ponosno na ogled postavili informacijsko tablo v Evroparku z naslovom Rudarjenje v Zagorju od leta 1755 do 2005.

Nikakor pa ni bilo naključje, da so osrednjo otvoritev informacijskih tabel pripravili v Kisovcu, saj živijo tukaj ljudje, ki imajo rudarjenje in ta kraj preprosto v svojem srcu. Prisluhnili so zapisu Jožeta Grošlja, kako je rasla in zrasla ta »šohtarska mularija«.

»A bote dal gmh al ne? Tako so nas miril stari knapi in njihove žene, pravzaprav starši skoraj stotere falange otrok, ki smo trgali hlače na najlepšem in zanimivem kraju na svetu – na šohtu.

Tu je naša domišljija razširila svoja krila do neslutenih razsežnosti. Toplina preprostih knapovskih ognjišč, lepota lično urejenih vrtičkov skrbnih gospodinj, vonj po nažaganih drveh, dišečem, pravkar pečenem, hrustljavem kruhu, to je popotnica, ki te pošteno zaznamuje za vse življenje. Pr mej duš!

Šele z leti zna človek povezati vsa ta rana doživetja v krasno, enkratno življenjsko šolo. V travi sedeč smo opazovali preudaren korak naših junakov, rahlo utrujeni, pa vendar vedrih lic, včasih pojoč in nesoč na rami vsak svoj ‘štucl’ za ‘šporhet’.

Ko sem pozneje tudi sam zašel med rudarje, sem te niti še bolj povezal. Za knapa je bila v času, ko je bila še pretežno lesena ‘cimrung’, sekira sveta stvar, zato so jo po šihtu nosili domov, seveda pa tudi vsak svoj štucl.

Ves ta naš otroški raj se je odvijal v melodijah pokanja in udarjanja huntov, cingljajočih zvokov ‘cajn’ pri prečkanju nosilnih ‘kobil’.

Hvala vsem rudarskim rodovom na šohtu, da smo smeli biti del vas! Pa ne zamerte, če smo k’kšno lumparijo ušpičl.«

Prireditev so s pesmijo popestrili še pevci, ki so si sami nadeli ime Težki lumpi.

Ker je zbrane na bogato obloženi mizi že pošteno vabila hrustljava skorja lepo zapečenega kruha, pečenega prav v tej krušni peči, ki so ga pripravili gostoljubni domačini pod vodstvom Jožeta Grošlja in Nandeta Ocvirka, se je bližal čas, da slovesno odkrijejo informacijsko tablo. Starešina rudarske čete Franci Brinovec in direktor občinske uprave Matej Drobež sta slavnostno odkrila informacijsko tablo Naselje Na šahtu – krušna peč.

Na informacijskih tablah je mogoče najti že skoraj pozabljene podatke in fotografije, podrobnosti, ki jih bo mogoče tudi nadgrajevati, pa so skrite v QR kodi, do katere lahko dostopajo uporabniki pametnih telefonov.

Rudarska učna pot vsebuje 21 točk in štiri so že opremljene z informacijskimi tablami. RMED srečno Zagorje obljublja: »Z delom bomo nadaljevali in vse še obstoječe rudarske objekte opremili z informacijskimi tablami. S tem bomo prispevali svoj košček v mozaiku turističnega razvoja Zagorja.«

Maja Malovrh Repovž

Foto: arhiv RMED srečno Zagorje