V okviru vladnega obiska bodo Zasavje obiskali predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar z ministri in državnimi sekretarji.

Dr. Miro Cerar bo ob 13. uri pozdravil udeležence posveta Zasavje – regija startupov v Katapultu, ki se bo pričel že dopoldne. Pred posvetom bo seja delovne skupine za pripravo akcijskega načrta Slovenija – dežela zagonskih podjetij (startupov), ki se je bodo udeležili člani medresorske delovne skupine, med njimi Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve. Cerar si bo v Trbovljah ogledal tudi prostore Podjetniškega pospeševalnika Katapult in podjetje Dewesoft.

Obisk bo nadaljeval v Hrastniku, kjer bo ob 15.30 uri prišel v Steklarno Hrastnik. Ob 17. uri ga pričakujejo v podjetju Eti na Izlakah, ob 18.20 uri pa bo pozdravil zbrane na Miklavževanju v Zagorju.

V Zagorju bodo že ob 12.30 uri sprejeli ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki se bo srečal z zasavskimi župani v Weinbergerjevi hiši, ob 15.15 se bo srečal z načelniki, ob 16.45 pa s predstavniki nevladnih organizacij v sejni sobi Občine Zagorje ob Savi. Suhadolnikova bo ob 15.30 uri obiskala podjetje Tevel v Kisovcu, ob 16.45 pa tudi Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje.

Marjan Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si bo ob 14.30 uri ogledal primer dobre prakse in dobrega sodelovanja z Občino Hrastnik – sanacijo gozdne ceste po ujmi Turje-Stari žleb, nato pa se bo ob 16. uri sestal z vsemi sodelujočimi pri obnovi ribnika na hotemeškem polju.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Győrkőš Žnidar bo ob 16. uri obiskala Policijsko postajo Hrastnik, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak pa eno uro prej industrijsko reševalno enoto TKI Hrastnik. Državna sekretarka na Ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič bo ob 14. uri obiskala Finančni urad Hrastnik, nato pa ob 15.30 uri tudi Steklarno Hrastnik. Tam bo tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Minister se bo že dopoldne skupaj z državno sekretarko Evo Štravs Podlogar udeležil posveta Zasavje – regija startupov, nato si bo s Štravs Podlogarjevo ogledal podjetji Chipolo in Kovit. Po ogledu Steklarne bosta s Podlogarjevo nadaljevala obisk v podjetju Forstek na Dolu pri Hrstniku in ga zaključila ob 16.45 uri v Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo ob 14.30 uri obiskal Okrajno sodišče v Trbovljah, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo ob 11. uri obiskala Bolnišnico Trbovlje, ob 14.30 uri pa se bo sestala z vodstvi zasavskih zdravstvenih domov. Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, si bo ob 10. uri ogledala obnovo podružnice OŠ narodnega heroja Rajka na Dolu pri Hrastniku, ob 11.30 uri jo bodo sprejeli na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli, ob 13.30 si bo ogledala energetsko sanirano OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah, ob 15.00 uri obiskala Mladinski center Zagorje ter ob 16.45 uri tudi Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje.

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek bo dopoldne ob 10. uri na otvoritvi energetsko sanirane OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah, nato pa si bo ob 15.30 uri ogledal gradnjo mostu čez Kotredeščico, ob 16. uri bo obiskal Občino Zagorje, uro pozneje pa Občino Hrastnik. Na obeh naslovih se bo pogovarjal o infrastrukturnih projektih.

Ministra za kulturo Antona Peršaka bodo ob 13.30 uri sprejeli v Delavskem domu Trbovlje, kjer mu bodo predstavili projekt Novomedijsko mesto in virtualni muzej rudarstva.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen bo prav tako dopoldne na posvetu Zasavje-regija startupov, ob 13.30 uri pa se bo udeležila posveta Zamenjajte kurilno napravo za boljši zrak v Delavskem domu Trbovlje. Dve uri pozneje se bo pridružila vladnemu obisku Steklarne Hrastnik, ob 17. uri pa obiskala še Ceroz.

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj bo ob 11. uri svoj obisk začela z delovnim srečanjem z županom občine Hrastnik Miranom Jeričem, pol ure pozneje si bo ogledala sanacijo podružnice OŠ narodnega heroja Rajka na Dolu, ob 13.30 pa nadaljevala delovno srečanje z direktorico GZS Območne zbornice Zasavje Stašo Baloh Plahutnik. Pogovarjali se bosta o koriščenju evropskih sredstev v regiji ter izvajanju Strateško razvojnega inovacijskega partnerstva Razvoj materialov kot končnih produktov.

Vlada bo svoj obisk v Zasavju sklenila ob 19.00 uri na zaključnem srečanju Regionalni razvojni dialog za Zasavje v Gasilskem domu v Zagorju. Vladnim gostom se bo tam pridružila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak.

ZT