V Zasavju po propadu težke industrije nastajajo okoljsko osveščena podjetja, ki so tudi družbeno odgovorna in želijo vračati družbi. Nove tehnologije, ki prevladujejo v novi dobi zasavskega podjetništva, tudi bistveno vplivajo na izboljšanje okolja in kakovosti življenja v Zasavju. Cilj je, da mlada generacija vidi priložnosti, ki jih imajo za uspeh iz domačega okolja, in da bi se vse bolj odločali življenje graditi v tem okolju, so se strinjali gostje okrogle mize Kako tehnologija spreminja Zasavje, ki so jo organizirali v visokotehnološkem podjetju Chipolo.

“Delovna mesta niso več kopanje po rovih, ampak s tehnologijo lahko ustvarjamo dodano vrednost, ki je pogoj za rast podjetij in regije,” je dejal Primož Zelenšek, direktor podjetja Chipolo, v katerem so stkali inovativno partnerstvo z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo (GESŠ) Trbovlje ter Delavskim domom Trbovlje (DDT) ter se skupaj prijavili na 3. javni poziv LAS z operacijo Mobilno Zasavje. Rezultat je okolju prijazna prikolica oziroma mobilni salon, ki je namenjen interaktivnemu predstavljanju izdelkov in storitev. Mobilni razstavni salon je bilo prvič moč videti na novomedijskem festivalu Speculum Artium, ki se je minuli vikend odvijal v DDT. V prikolici so predstavljali virtualni muzej rudarstva 4. dritl.

“Naš glavni izziv je pridobivanje kadrov, zato je bila GESŠ Trbovlje, ki izvaja podjetniške krožke in kjer se kadri pravzaprav začnejo kaliti, logična izbira. DDT pa je razvil virtualni muzej rudarstva in vsako leto pripravlja festival Speculum artium, ki je zelo vpet v tehnologijo. Na to partnerstvo torej gledamo dolgoročno, kot priložnost za spoznavanje kadrov in razvoj novih storitev za promocijo Zasavja,” je o partnerstvu z GESŠ in DDT povedal Zelenšek, ki si želi, da bi v Zasavju nastalo še več podjetij z visoko dodano vrednostjo.

Z njim se je strinjal tudi Mišo Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft, kjer so za razvoj podjetništva in podjetij z visoko dodano vrednostjo vzpostavili podjetniški inkubator Katapult. “Katapult je namenjen podjetjem z naprednimi znanji in dodano vrednostjo, torej podjetjem, ki bodo zagotavljala dolgoročna delovna mesta v Trbovljah,” je dejal Gornik, ki meni, da je sodelovanje sorodnih podjetij koristno za vse, saj lahko postavljajo skupne cilje in jih na ta način tudi lažje dosegajo.

Podjetja morajo namreč danes za obstoj na trgu slediti hitro razvijajoči se tehnologiji in procesom digitalizacije, saj le tako lahko držijo korak pred konkurenco. Tako v Chipolu kot v Dewesoftu zato vedno spreminjajo tehnologijo in se nenehno učijo. Da je tehnologija zaslužna tudi za obstoj težke industrije, pa v Zasavju dokazuje Steklarna Hrastnik. “Če ne bi imeli najboljše tehnologije, ne bi mogli slediti konkurenci. V zadnjih letih smo zato ogromno investirali v digitaliazcijo in nove stroje, tudi na področju ekologije, saj je to danes za obstoj podjetja nujno potrebno,” je dejal Jaša Polutnik, vodja projektne pisarne v Steklarni Hrastnik.

Se pa v tehnoloških podjetjih soočajo s kadrovskimi izzivi, so povedali gostje okrogle mize, ki se bodo morali v prihodnje za domače kadre še kako boriti. Lana Medvešek in Tia Bizjak Holc, dijakinji GESŠ Trbovlje, sta namreč predstavnike podjetij postavili pred dejstvo, da večina njunih sošolcev in prijateljev podjetij sploh ne prepozna, če niso prisotna na družbenih omrežjih. Zelenšek se je na tej točki spomnil na nekatere dobre prakse iz časa težke industrije, ko so podjetja tesno sodelovala s šolami, zdaj pa mladina sploh ne ve, kaj bi v Zasavju počela.

A priložnosti je dovolj, tako za visoko tehnologijo kot za turizem in podobne dejavnosti, so prepričani podjetniki. “Na področju turizma se da narediti ogromno in v naslednjih letih zgraditi Zasavje kot turistično destinacijo. Zato je mobilna prikolica lahko odlična priložnost za promocijo Zasavja,” je prepričan Zelenšek, ki je obenem napovedal, da bodo razpis za najem mobilnega salona objavili prihodnji teden. Inovativno prikolico bodo lahko najela podjetja in organizacije iz cele Slovenije, prednost pa bodo imela domača podjetja in društva.

Savus

Foto: arhiv Chipolo