V soboto, 22. aprila, so na podlagi listine o sodelovanju vse veteransko domoljubne organizacije iz Zasavja v sodelovanju z Občino Trbovlje organizirale pohod s Kleka do Doma 1. junij pod Javorjem, kakor se je ta dom imenoval v preteklosti, sedaj pa je v privatni lasti.

Pohod je bil organiziran v počastitev državnega praznika 27. aprila, dneva upora proti okupatorju, ki je hkrati postal že tradicionalni zbor veteranov in domoljubov, na katerem sodelujejo Zveze borcev za vrednote NOB in občinska združenja slovenskih častnikov iz vseh treh občin, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje in Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje ter Društvo generala Maistra Zasavje.

Člani OZSČ Zagorje ob Savi smo se povezali s pohodno skupino Kum -Triglav in se na pohod odpravili iz zagorske strani iz Evroparka Zagorje preko Potoške vasi. Iz različnih strani so se organizirale tudi ostale pohodniške skupine, vsi pa smo se zbrali na planoti pod domom, kjer je bila pod vodstvom PVD Sever Zasavje izvedena kratka proslava. Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, za kulturni program pa je poskrbel harmonikar Jernej Pikel.

Po končani prireditvi je lepo vreme narekovalo, organizator pa poskrbel, da smo se še kar nekaj časa družili in prijateljsko poklepetali ob dobrih jedeh z žara, preden smo se podali nazaj v dolino.

Gregor Pilpah

Foto: OZSČ Zagorje ob Savi