Stanislav Verstovšek iz Zidanega Mosta je postal v začetku tega meseca svetovni rekorder v vožnji s kolesom na 24 ur. V enem dnevu je na cesti prevozil točno 914,02 km.

Stanislav Verstovšek se je odločil, da bo skušal postaviti svetovni rekord v vožnji s kolesom na cesti v 24 urah v Prekmurju. V petek, 2. oktobra se je ob 12.00 v Dobrovniku odpravil na dolgo pot v naskok na rekord, ki je do tega dne znašal  896,2 km. Verstovšku je uspelo. V 24 urah je na 20-kilometrskem krogu pod nadzorom mednarodnih sodnic ter v skladu s strogimi pravili WUCA (World Ultracycling Association) prekolesaril 914,02 km, kar je nov svetovni rekord. Prejšnjega, ki ga je imel v lasti avstrijski ultra kolesar Christoper Strasser, je izboljšal za slabih 18 km.

Stanislav Verstovšek je član JB Teama iz Novega mesta, svojo kolesarsko kariero pa je pred osmimi leti pričel v KD Sevnica. Največji uspeh doslej je dosegel leta 2019 na Evropskem prvenstvu v kolesarjenju na 24 ur, kjer je osvojil prvo mesto ter s tem naslov evropskega prvaka.

Ravno ta uspeh je bil povod, da sta se s trenerjem Alešem Suhadolnikom iz Sežane odločila, da poizkušata z naskokom na zgoraj opisani svetovni rekord. Stanislav Verstovšek je s tem postal šele četrti zemljan, ki je v 24 urah uspel prekolesariti več kot 900 kilometrov ter prvi, ki mu je to uspelo na cesti. Prejšnji trije rezultati nad 900 km so bili doseženi na velodromu oziroma zunanji pisti.

Savus

Foto: osebni arhiv