Na praznični dan, 2. januar, so se pohodniki spet odpravili na tradicionalni novoletni pohod na Kum. Letos so člani Planinskega društva Kum Trbovlje pripravili že 42. novoletni pohod. Na Kumu si je srečno novo leto voščilo več kot 1200 pohodnikov.

»Presenečena sem, da je za naš novoletni pohod tudi po 42. letih še vedno tako veliko zanimanje. Letos se je na Kum v okviru pohoda odpravilo več kot 1200 pohodnikov,« je bila po včerajšnjem pohodu zadovoljna predsednica Planinskega društva Kum Trbovlje Marjeta Bricl.

Prvi pohodnik je bil na Kumu že ob šestih zjutraj, ko so se nekateri šele odpravljali od doma. Ali pa še greli postelje … To je bil Ivo Ključevšek, ki je na vrhu Kuma pričakal celo organizatorje, članice in člane Planinskega društva Kum Trbovlje. Ključevšek se je udeležil vseh 42 novoletnih pohodov. Trboveljčan, po rodu z Dobovca, je med najbolj vztrajnimi udeleženci prvega planinskega pohoda v mladem letu. Priznanje za več kot 40 udeležb na pohodih so prejeli še trije Trboveljčani: Franc Hudomalj, Bojan Strgaršek in Jože Dolanc. Morda se je v množici skril še kdo, ki je opravil 40 pohodov na Kum.

Vreme je bilo tokrat idealno za pohod v hrib. Ob šestih je najbolj zgodnje pohodnike pozdravila jutranja zarja. Meglice so se toliko razpršile, da so pohodniki iz vrha Kuma lahko zrli v dolino. Le Julijcev se tokrat ni videlo. Vzdušje na zasavskem Triglavu je bilo prijetno, ljudje so bili dobre volje in odmevala so voščila vsepovprek. Pohodnike so organizatorji pričakali s čajem. Skupino desetih pohodnikov so na vrh iz Trbovelj preko Čebulove doline popeljali vodniki, ostali so se na pot odpravili samostojno. Med pohodniki so bile tudi večje skupine, med njimi številčna skupine iz Brežic, tradicionalno je bilo med udeleženci veliko Ljubljančanov in Štajercev.

Pohodniki so se tudi tokrat na pot odpravili iz Trbovelj, Hrastnika in dolenjske strani. Na vseh treh izhodiščih, v Trbovljah, Hrastniku in Videncah, so jih pozdravili člani PD Kum Trbovlje. Vsi so bili nagrajeni z lepim planinskim druženjem.

Doslej se je 42 pohodov udeležilo krepko več kot 50.000 udeležencev. Na Kumu si stari planinski prijatelji zaželijo varne poti in srečo v mladem letu in srečno odmeva ob vsakem srečanju na poti in na vrhu.

Za brezhibno organizacijo je poskrbelo 20 članov PD Kum Trbovlje in osem članov Gorske reševalne službe iz Litije in Ljubljane. K sreči je pohod minil brez težav in tudi gorski reševalci niso imeli dela.

MP

Foto: Marjeta Bricl


 

Prejšnji članekDrevo na cesti, voda v stanovanju
Naslednji članekRudnik bo upravljal Premogovnik Velenje