Drago Metljak je dolgoletni član Foto kluba Ljubljana, dva mandata je tudi predsedoval klubu. Kot pravi sam, se je s prihodom v klub fotografsko reaktiviral, s tem pa niso izostali rezultati. Z aktivnim sodelovanjem na domačih in mednarodnih razstavah je pridobil fotografska naziva KMF FZS in EFIAP/b. Fotografski žanri, ki ga najbolj privlačijo, so ulica, pokrajinska fotografija v širšem smislu in akt fotografija.

O njegovem ciklu Portret balerine je nekaj besed zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe. Med drugim je zapisala: “V svojem likovnem jeziku je fotograf Drago Metljak predvsem iskren in svoboden izpovedovalec. Izraža kar čuti, doživlja, spoznava, o čemer razmišlja. Njegov ustvarjalni koncept in notranji moto ga vedno znova vodita k upodabljanju estetskega ženskega telesa, k temu elementarnemu, primarnemu likovnemu izraznemu motivu, ki se mu posveča skozi različne zgodbe do popolnosti. Razkriva svoje senzibilne poglede, intimna čustva, osebne želje, hipna stanja duše in duha. Njegova fotografska govorica mu omogoča, da se izpoveduje pristno, odkrito, neposredno, jasno, prvinsko, da svoje zamisli udejanja brez zadržkov in cenzure. Merilo za končno selekcijo je zaključena zgradba zgodbe in kakovost vsakega posameznega posnetka.

Razstava je na ogled od 23. novembra do 23. decembra 2020. Trenutno si je mogoče ogledati virtualno razstavo foto galerija f 2,8 – Drago Metljak: Portret balerine – YouTube, ko bo epidemiološka situacija dopuščala, pa vabljeni v galerijo f 2,8.

Vukašin Šobot

Foto: arhiv avtorja razstave