Kulturni program
Prireditev so odprli člani Rudarskega pevskega zbora Loški glas z Zdravljico, praznično prireditev pa sta uvedla harmonikar Jure Tori in recitator Andrej Dolšina z odo zagorski dolini, nadaljevala pa Tori in pevka Neva Marn Hafner s pesmijo o zagorski dolini. Program so nadaljevali pevci Loškega glasa, ki so zaradi zadržanosti pevovodkinje Alenke Flere Pavlič tokrat nastopali pod vodstvom Riharda Majcna. V kulturnem programu so navdušile mlade glasbenice Glasbene šole Zagorje, ki igrajo v komorni skupini Ana trio. Sestavljajo ga violinistka Ana Vrtačnik, flavtistka Hana Kerin in pianistka Žana Žerko. Na koncu prireditve pa sta predvsem mlade obiskovalke v dvorani spravila na noge in do beatlovskih krikov brata Rok in Anej Piletič, ki tvorita zasedbo BQL, ob spremljavi prijateljev. Zanimiva popestritev občinskih proslav. Prireditev je vodila Karmen Cestnik.

Gostje

Svečane proslave so se poleg dosedanjih občinskih nagrajencev, častnih občanov in drugih gostov udeležili tudi poslanec v DZ Marjan Dolinšek, župan Hrastnika Miran Jerič, župan Litije Franci Rokavec, župan Kamnika Marjan Šarec, župan Dobrepolja Janez Pavlin in namestnik predsednika prijateljske občine Aleksinac iz Srbije Čedomir Rakić.

Govor

Zbranim je spregovoril zagorski župan Matjaž Švagan, ki se je v precej osebnem in čustvenem govoru ozrl na 25 let vodenja občine. Zatrdil je, da je čudovito živeti s takšnimi ljudmi, kot so Zagorjanke in Zagorjani. Še posebej je bilo v njegovem govoru pomenljivo sporočilo, da bodo odprli vrata poslovne stavbe Svee in v njej v prihodnjih letih uredili prostore glasbene šole.

Pred podelitvijo občinskih priznanj je Švagan izročil poseben srebrnik Zlatarne Celje (na prireditvi je bil tudi direktor podjetja Bojan Albreht) ob veliki zmagi Primoža Rogliča (polna dvorana mu je namenila dolg aplavz) zaradi odsotnosti kolesarskega asa njegovemu očetu Leopoldu Rogliču. Župan je podelil letošnja občinska priznanja. Zlate plakete so prejeli: Studio Moderna (v imenu podjetja je priznanje prejela Mateja Dolanc), Xella porobeton Kisovec (priznanje je prejel prokurist podjetja Milan Černjak), EVJ Elektroprom (priznanje je prejel lastnik Janez Vidmar) in Tanja Starc. Srebrno plaketo je prejel Ekokrog, v njegovem imenu ga je prejel predsednik Uroš Macerl. Župan je podelil še posebno županovo priznanje Francu Fajfarju.

Občinska priznanja Zagorje ob Savi

Tanja Starc

je zlato plaketo občine Zagorje ob Savi prejela kot dolgoletna ravnateljica Vrtca Zagorje, ki je pomembno prispevala k razvoju področja predšolske vzgoje in ugledu Vrtca Zagorje v lokalni skupnosti. Pod njenim vodenjem se je Vrtec povezoval s številnimi ustanovami in društvi v lokalnem in širšem prostoru, veliko pozornost je posvečala strokovnemu spopolnjevanju sodelavcev in predstavitvi primerov dobrih praks, izvajala vrsto dejavnosti izven predpisanega programa in si vseskozi prizadevala za ustrezne prostorske razmere, ki otrokom omogočajo prijetno počutje in možnosti aktivnega učenja. V sodelovanju z Občino Zagorje so bili v času njenega vodenja Vrtca sanirani ali na novo zgrajeni prostori vseh enot vrtca Maja, Centra, Jurčka oziroma Smrkcev, Cicibana in Kekca. Za svoje dolgoletno delo je ob 50. obletnici Zveze prijateljev mladine Slovenije prejela posebno priznanje, več let je vodila aktiv zasavskih ravnateljev in bila od leta 2008 do 2013 članica republiškega odbora Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije.

Xella porobeton SI

je danes sinonim za okolju prijazno proizvodnjo, energijsko učinkovitost in okolju prijazno gradnjo. Svoje vrednote uresničuje vsak dan, odkar so pred 40 leti, 23. marca 1977, v takratni novozgrajeni Tovarni plinobetona v ustanavljanju vlili prva dva kalupa porobetona oziroma takratnega siporexa, po katerem se je družba tudi imenovala. Podjetje je v času svojega delovanja prešlo pod okrilje nemškega holdinga YTONG AG, v njej so izvedli številne okoljske naložbe, leta 2005 so zabeležili rekordno prodajo 100.000 kubičnih metrov porobetona samo na slovenskem trgu. Zadnja leta podjetje deluje v skupini Xella. Ime Zagorja je poneslo daleč prek slovenskih meja in velja za dolgoletnega zaposlovalca številnih Zagorjanov. Zaradi vsega navedenega mu je občina Zagorje ob Savi podelila zlato plaketo.

Studio Moderna

Letos mineva 25 let od ustanovitve podjetja Studio Moderna, ki sta ga aprila 1992 v Zagorju ob Savi ustanovila Sandi Češko in Livija Dolanc z namenom trženja in prodaje Kosmodiska – pripomočka, ki lajša in odpravlja bolečine v hrbtenici. V letih delovanja je podjetje zraslo v vodilno družbo za direktni marketing in razširilo svojo prodajo v države Srednje in Vzhodne Evrope in na 21 trgih zaposluje okrog 7000 ljudi. Podjetje ima vrsto poslovnih partnerjev in zaposlenih iz Zagorja, poleg tega sponzorira številne organizacije in društva v Zagorju. Občina Zagorje ob Savi je podjetju Studio Moderna podelila zlato plaketo zaradi vsega naštetega, zaradi dosedanje rasti, ugleda, prepoznavnosti in smelo začrtane vizije razvoja, družbene odgovornosti in prispevka k pozicioniranju občine Zagorje kot dinamične, odprte in ugledne lokalne skupnosti.

EVJ Elektroprom

Podjetje EVJ, ki letos praznuje svojo 50-letnico delovanja, je poleg vseh dejavnosti, ki jih opravlja, tudi ves čas vpeto v družbeno dogajanje v občini Zagorje ob Savi. Ne le prek lastne televizije EVJ, ki pokriva aktualno dogajanje v občini, ampak tudi prek različnih sponzorstev in donacij društvom in prek različnih akcij, ki promovirajo kulturno ustvarjanje ter športni in dobrodelni duh. Zaradi izjemnega prispevka h gospodarskemu razvoju občine Zagorje ob Savi, iskanju vedno novih poti za razvoj dejavnosti, ki zagotavljajo delovna mesta, in zato, ker podjetje ves čas obstoja zaposluje pomembno število občank in občanov, pri čemer je podjetje tako zaposlenim kot celotni družbi prijazno, je podjetje EVJ Elektroprom ob svoji 50-letnici prejelo zlato plaketo občine Zagorje ob Savi.

Eko krog

Društvo Eko krog je že več let eno izmed najbolj prepoznavnih in izkušenih okoljskih društev v Sloveniji, znano po svojih jasnih stališčih in strokovno podkrepljenih navedbah. V letu 2017 pa je sebe in svojo občino Zagorje postavilo tudi na svetovni zemljevid, ko je predsednik Uroš Macerl v San Franciscu prejel prestižno Goldmanovo okoljsko nagrado. Zaradi izjemnega prispevka k ozaveščanju ljudi o nujnosti skrbi za zdravo in čisto okolje in zaradi neuklonljive volje opozarjati odgovorne državne ustanove na visok davek, ki ga Zagorje in Zasavje še vedno plačujete zaradi izjemno onesnaženega zraka in zaradi mednarodne prepoznavnosti zagorskega okoljskega aktivizma je društvo Eko krog prejelo srebrno plaketo občine Zagorje ob Savi.

Franc Fajfar

V letu 2017 teče 70 let od ustanovitve Planinskega društva Zagorje ob Savi. Društvo uspešno deluje vsa leta, v zadnjih letih pa je še posebej aktivna njegova pohodniška skupina Vandrovčki. Skupino in njene pohode že deset let vodi planinski vodnik Franc Fajfar. Za prizadevno dolgoletno delo mu je župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan podelil posebno županovo priznanje.

Marko Planinc in Tatjana Polanc

Prejšnji članekKuhali so
Naslednji članekTrčil v semafor na delovišču