sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

V Trbovljah sodobna javna razsvetljava

Koncesionar Javna razsvetljava pričenja s sanacijo sistema javne razsvetljave. Predsednik uprave podjetja Arman Koritnik je županu Zoranu Pozniču predstavil nove LED svetilke, ki bodo zmanjšale porabo električne energije, stroške tokovine in vzdrževanja ter bodo okolju bolj prijazne.

Občina Trbovlje ima v sistemu javne razsvetljave 2146 svetlobnih teles, s sanacijo sistema pa bo zamenjanih več kot 67% vseh svetilk. Še to pomlad bo v Trbovljah zažarelo več kot 1.400 najsodobnejših svetilk s svetlobnimi viri z visokim svetlobnotehničnim izkoristkom, ki so produkt priznanega slovenskega podjetja.

»Tehnologija novih LED svetilk bo prilagojena svetlobnotehničnim zahtevam cestne razsvetljave, kot tudi arhitekturno urbanističnim aspektom področij posebnega pomena. Pri tehnični razsvetljavi bo v osnovi uporabljena avtonomna redukcija svetlobnega toka sijalk v času zmanjšanja prometa (v nočnem času). Vse svetilke bodo prilagojene za enostavno nadgradnjo pametnega sistema upravljanja razsvetljave – kontrola posameznih svetilk,« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Trbovlje.

Pričakovana poraba električne energije se bo po sanaciji zmanjšala za skoraj polovico in bo tako znašala 416.212 kWh na leto, prav tako se bodo zmanjšali tudi stroški tokovine in stroški vzdrževanja javne razsvetljave. Zelo pomemben pa je tudi ekološki vidik, saj se bo kot posledica zmanjšanja porabe električne energije na letnem nivoju zmanjšala emisija CO2 za 164,93 ton. V Evropi eno drevo absorbira približno 21 kg CO2 na leto. V Trbovljah bodo s prihrankom električne energije na letni ravni prihranili toliko emisij ogljikovega dioksida, kot jih sicer iz okolja odstrani 7.000 dreves.

»Investicijo v posodobitev izvaja koncesionar, stroške naložbe pa bo občina pokrila s prihranki električne energije do konca koncesijske dobe. Sanacijo sistema javne razsvetljave vsekakor pozdravljamo, saj lahko pričakujemo bistveno manj okvar na sistemu, kot jih je bilo sedaj, ko je bila infrastruktura zastarela,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Savus

Foto: Občina Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor