Uživanje nekaterih prehranskih dopolnil in zelišč lahko privede do interakcij z anestezijo ali pa se lahko poveča tveganje za krvavitve, kardiovaskularne dogodke ali druge zaplete med ali po operaciji. Zato je zelo pomembno, da zdravniku in anesteziologu poveste, katera prehranska dopolnila uživate – predvidoma 70 % bolnikov tega žal ne stori.

Prehranska dopolnila, ki lahko povečajo tveganje za krvavitve, so ginko (Ginko biloba), česen, ingver, ginseng, hondroitin (sam ali v kombinaciji z glukozaminom), kitajska angelika (Dong quai), beli vratič (Tanacetum parthenium), palmeto (Sabal serrulata), vitamin E, laneno olje, olje svetlina (Oenothera biennis). Tveganje za krvavitve lahko povečajo tudi prehranska dopolnila s kurkumo (oz. njenimi izvlečki) in ekstrakt črnega popra (piperin), ki ga pogosto dodajajo k prehranskim dopolnilom iz kurkume.

Prehranska dopolnila, ki lahko povečajo učinek anestezije, sta šentjanževka in baldrijan. Poleg tega lahko nekatera prehranska dopolnila iz borovnic, ameriškega slamnika, kanadskega zlatega korena (Hydrastis canadensis), kave, šentjanževke, golostebelnega sladkega korena (Glycyrrhiza glabra) in baldrijana povzročijo interakcijo z zdravili, ki jih uporabijo med operacijo ali jih jemljete po operaciji.

Bolniki, ki bodo imeli lasersko operacijo, naj upoštevajo, da nekatera prehranska dopolnila, ki vsebujejo šentjanževko ali kitajsko angeliko, lahko povečajo fotosenzitivnost.

Obstajajo mešani dokazi o vplivu koencima Q10 na tveganje za krvavitve pri bolnikih, ki že jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Zato se svetuje, da se koencim Q10 opusti pred operacijo. Prav tako so mešani dokazi glede vpliva omega 3 ter omega 6 maščobnih kislin.

Kljub temu je priporočljivo upoštevati splošna priporočila, kdaj opustiti prehranska dopolnila:

  • 2 – 3 tedne pred operacijo: koencim Q10, kitajska angelika, ameriški slamnik, glukozamin in hondoitin, kanadski zlati koren, omega 3 in omega 6 maščobne kisline, golostebelni sladki koren, palmeto, vitamin E
  • vsaj en teden pred operacijo: beli vratič, česen, ginseng, ingver, šentjanževka, baldrijan
  • vsaj tri dni pred operacijo: ginko

Za dodatne informacije smo vam na voljo v lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.