Tudi v občinah, ki mejijo na Trbovlje, Zagorje in Hrastnik, se že bije boj za županske stolčke.

V Radečah je že znan župan v naslednjim mandatu, saj za to mesto kandidira le sedanji župan Tomaž Režun (SD).

Na Vranskem se bo poskusil na županskem stolu še en mandat obdržati Franc Sušnik (SDS), njegov tekmec pa je Arnold Marko (Anuška Križnik in skupina volilcev Za nov zagon).

Lukovica je ena redkih občin na našem seznamu, kjer se za mesto župana bori tudi ženska. Konkurenco Olgi Vrankar (Marjan Kveder in skupina volilcev) predstavljajo trenutni župan Matej Kotnik (Janez Kušar in skupina volilcev), Vincenc Dragar (Bernard Urbanija in skupina volilcev), Viktor Jemec (SDS) in Jernej Žurej (LMŠ).

V Litiji se bo za župansko mesto potegoval dosedanji župan Franc Rokavec (predlaga ga stranka SLS), kandidirajo pa še Aleksander Gombač (SD), Kaja Mlakar Agrež (Levica), Tomaž Dernovšek (Kristijan Adamlje in skupina volilcev), Boris Doblekar (SDS) in Dušan Hauptman (Anej Jovanovič in skupina volilcev).

V Šmartnem pri Litiji so kandidati za župane trije: trenutni župan Rajko Meserko (predlagatelj Darko Vidic in skupina volilcev), Milan Izlakar (NSi), ki je občino vodil pred Meserkom, in Janez Tomažič (SDS).

Enako tudi v Laškem, kjer kandidirajo dosedanji župan Franc Zdolšek (SLS), Enej Kirn (Marko Šantej in skupina volilcev – Mlada moč občine Laško) in Bojan Špiler (SMC).

Tudi v občini Tabor za župana kandidirajo trije: Ludvik Miklavc (predlaga ga Ali Khodary Eisa in skupina volilcev), Matej Demšar (SD) in Marko Semprimožnik (SLS). Sedanjega župana Vilka Jazbinška ni na seznamu kandidatov za prihajajoči mandat.

Enega kandidata več, torej skupno štiri, imajo v občini Prebold: Vinka Debelaka (Volilna konvencija SD Prebold, Konferenca DeSUS Prebold in Zbor članov SMC Prebold), ki zbira glasove še za en mandat, Ksenijo Rozman (predlagatelji Tilen Kerič in skupina volilcev za listo Ksenije Rozman), Miho Fonda (Jernej Gingerl in skupina volivcev) ter Marjana Golavška (SDS).

Tudi v Žalcu za še en mandat kandidira sedanji župan Janko Kos (predlagateljica Volilna konvencija Občinske organizacije SD Žalec), v boj proti njemu pa je stopil Matjaž Krk (SDS).

V Kamniku so županski kandidati Matjaž Zorman (SDS), Igor Žavbi (LMŠ), Sandi Uršič (Šemso Mujanović in skupina volilcev), Anton Tone Smolnikar (Lista Antona Toneta Smolnikarja), Duško Papež (Lista Dušana Papeža), Matej Slapar (NSi) in Štefan Virjent (DeSUS). Prej je dva mandata občino vodil sedanji predsednik vlade Marjan Šarec.

Občina Moravče ima tri županske kandidate: trenutnega župana Martina Rebolja (predlagatelj SD), Pavla Puhana (Davkoplačevalci se ne damo več!) in Milana Balažica (Janez Pergar in skupina volilcev).

ZT